Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Aš-Šabáb zaútočil na vojenskú základňu v Somálsku, hlásia 10 mŕtvych

Somálsko, archívna Foto: TASR/AP

Somálsko sa od začiatku občianskej vojny v roku 1991 zmieta v chaose a hlbokom politickom rozvrate, z ktorých sa krajina dostáva len postupne.

Mogadišo 14. augusta (TASR) - Najmenej desať ľudí zahynulo pri stredajšom útoku extrémistickej organizácie aš-Šabáb na vojenskú základňu neďaleko somálskej metropoly Mogadišo. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestnu armádu.

Podľa nej zahynuli v boji dvaja vojaci, zamestnanec armádnej rozhlasovej stanice a sedem militantov aš-Šabábu.

"Ozbrojenci zaútočili na základňu z rôznych smerov po dvoch samovražedných bombových útokoch autom v dedine Awdheegle, ležiacej 70 kilometrov južne od Mogadiša," informovala armáda.

"Prišli sme o dvoch vojakov a o fotografa, ktorý pracoval pre somálsky armádny rozhlas... Militantov sme porazili," dodala armáda.

Aš-Šabáb prostredníctvom spriaznenej rozhlasovej stanice Andalus oznámil, že jeho bojovníci zabili desať somálskych vojakov.

Somálsko sa od začiatku občianskej vojny v roku 1991 zmieta v chaose a hlbokom politickom rozvrate, z ktorých sa krajina dostáva len postupne. Aš-Šabáb presadzuje v Somálsku radikálny výklad islamského práva šaría a často pácha aj samovražedné útoky.