Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzskych novinárov zatkli za natáčanie protestu proti uhoľnej bani

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Aktivisti obsadením uhoľného terminálu protestovali voči plánom na otvorenie novej bane Carmichael nadnárodnou spoločnosťou Adani. Má ísť o jednu z najväčších uhoľných baní na svete.

Canberra 22. júla (TASR) - Austrálska polícia zadržala štyroch francúzskych novinárov, ktorí spravodajsky pokrývali protest proti otvoreniu uhoľnej bane na severe štátu Queensland. Francúzov obvinili z nepovoleného vstupu na železničnú trať, informovala v pondelok agentúra DPA.

Miestna polícia uviedla, že zadržala siedmich ľudí, medzi ktorými sú štyria občania Francúzska vo veku 29, 30, 32 a 39 rokov a traja austrálski účastníci protestu.

Dvaja Austrálčania si počas protestnej akcie sadli na koľajnice a rukami sa pripútali k sudu, ktorí na ne umiestnili.

Vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach je vidieť, ako boli obvineným nasadené putá a ako ich odviedli do policajného vozidla. Francúzov po niekoľkých hodinách prepustili na kauciu.

"My sme len natáčali akciu týchto ľudí a nevieme, prečo sa polícia rozhodla nás zadržať," povedal jeden zo zadržaných francúzskych novinárov Hugo Clément, ktorý je vo vlasti známym tvorcom dokumentárnych filmov o klimatických zmenách a iných environmentálnych otázkach.

Všetkých sedem obvinených predstúpi pred austrálsky súd 3. septembra.

Aktivisti obsadením uhoľného terminálu protestovali voči plánom na otvorenie novej bane Carmichael nadnárodnou spoločnosťou Adani. Má ísť o jednu z najväčších uhoľných baní na svete.

V posledných rokoch sa jej otvorenie stalo v Austrálii jednou z najviac diskutovaných tém v súvislosti s bojom proti klimatickej zmene. Proti otvoreniu novej bane sa konajú masové protesty v celej Austrálii. Ťažobná spoločnosť Adani v týchto dňoch plánuje na mieste plánovanej ťažby začať rozsiahle prípravné práce.