Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Baerbocková žiada ústupky Izraela a Hamasu v snahe dosiahnuť prímerie

Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Šéfka nemeckej diplomacie začína v pondelok dvojdňovú cestu na Blízky východ, svoju šiestu od začiatku vojny v Pásme Gazy v októbri minulého roka.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 24. marca (TASR) – Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v nedeľu vyzvala Izrael a palestínsku militantnú skupinu Hamas, aby urobili ústupky na pokračujúcich rokovaniach v Katare a dohodli sa na okamžitom prímerí. Informovala o tom agentúra DPA, píše TASR.

"Len okamžité humanitárne prímerie, ktoré vedie k trvalému prímeriu, ponechá nažive nádej na mier – pre Palestínčanov i Izraelčanov," povedala Baerbocková.

Šéfka nemeckej diplomacie začína v pondelok dvojdňovú cestu na Blízky východ, svoju šiestu od začiatku vojny v Pásme Gazy v októbri minulého roka. Rozhovory bude viesť v Egypte, Izraeli a palestínskom Predjordánsku.

"Utrpenie sa musí skončiť pre všetkých," vyhlásila Baerbocková. Izrael podľa nej musí otvoriť hraničné priechody a umožniť tak prísun väčšieho množstva humanitárnej pomoci do Gazy. Jej zhadzovanie z lietadiel a prívoz námornými koridormi nie sú udržateľným riešením, uviedla.

Baerbocková tiež zdôraznila, že Nemecko "si stojí za svojou zodpovednosťou voči bezpečnosti Izraela", a požadovala, aby Hamas zložil zbrane a zriekol sa teroristických útokov proti Izraelu v budúcnosti.