Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan

Prezident Joe Biden hovorí pred podpisom balíka pomoci Ukrajine v hodnote 95 miliárd dolárov, ktorý zahŕňa aj podporu Izraelu, Taiwanu a ďalších spojencov, v Štátnej jedálni Bieleho domu v stredu 24. apríla 2024 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Spojené štáty sú hlavným vojenským podporovateľom Ukrajiny, ktorá vzdoruje ruskej agresii.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 24. apríla (TASR) - Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Balík, ktorý Senát Kongresu USA schválil v noci na stredu, zahŕňa 61 miliárd dolárov pomoci pre Ukrajinu, 26 miliárd pre Izrael a osem miliárd pre spojencov USA v indo-tichomorskom regióne. Zároveň počíta s humanitárnou pomocou vo výške jednej miliardy dolárov pre Palestínčanov v Pásme Gazy.

Podpísaný zákon obsahuje aj opatrenie, na základe ktorého bude možné zakázať internetovú aplikáciu TikTok v Spojených štátoch, ak táto populárna platforma do zhruba deviatich mesiacov nepreruší väzby so svojou čínskou materskou spoločnosťou ByteDance.

"Dbám na to, aby sa zásielky začali okamžite. V najbližších hodinách - doslova za niekoľko hodín - začneme posielať na Ukrajinu vybavenie pre muníciu protivzdušnej obrany, pre delostrelectvo pre raketové systémy a obrnené vozidlá," dodal americký prezident. Podľa agentúry AP pôjde o vojenskú pomoc za jednu miliardu dolárov.

Návrh týkajúci sa Ukrajiny a ďalších štátov v jej okolí zahŕňa 23 miliárd dolárov na doplnenie amerických zbraní, zásob a vybavenia. Vyše 11 miliárd vyčleňuje na financovanie konkrétnych vojenských operácií USA v regióne a takmer 14 miliárd na pomoc Ukrajine pri nákupe moderných zbraňových systémov a ďalšieho vojenského vybavenia.

Spojené štáty sú hlavným vojenským podporovateľom Ukrajiny, ktorá vzdoruje ruskej agresii. Proces schvaľovania nového balíka, ktorý zahŕňa dôležitú vojenskú pomoc, bol však v americkom Kongrese niekoľko mesiacov zablokovaný, predovšetkým zo strany krajne pravicových republikánov. Niektorí z nich teraz požadujú odvolanie predsedu Snemovne reprezentantov Mikea Johnsona za to, že dal o balíku napokon hlasovať.