Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Británia chce deeskalovať napätie vo vzťahoch s Iránom

Na archívnej snímke britský šéf diplomacie Jeremy Hunt. Foto: TASR/AP

Iránska vplyvná Rada strážcov vyhlásila, že zadržanie britskej lode bolo reakciou na účasť Británie na zachytení iránskeho tankera pri Gibraltáre pred dvoma týždňami.

Londýn 20. júla (TASR) - Britská vláda si želá deeskaláciu napätia vo vzťahoch s Iránom. Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt sa tak vyjadril v sobotu po zasadnutí vládneho krízového výboru v súvislosti s incidentom v Hormuzskom prielive, kde Irán zadržal tanker s britskou vlajkou, informovala tlačová agentúra AFP.

Minister uviedol vo svojom tvíte, že zasadnutie "potvrdilo túžbu Spojeného kráľovstva po deeskalácii". Dodal, že ropný tanker Stena Impero bol zadržaný za "úplne neprijateľných okolností" vo vodách Ománu.

Iránske revolučné gardy v piatok oznámili, že spomínaný tanker, ktorý sa plaví pod britskou vlajkou a vlastní ho švédska spoločnosť, zadržali v Hormuzskom prielive pre porušenie medzinárodných pravidiel námornej dopravy. Podľa Hunta bol v tej istej oblasti zadržaný i ďalší tanker, ktorého prevádzkovateľom je britská spoločnosť. Tá však medzičasom oznámila prepustenie svojho plavidla.

Iránska vplyvná Rada strážcov vyhlásila, že zadržanie britskej lode bolo reakciou na účasť Británie na zachytení iránskeho tankera pri Gibraltáre pred dvoma týždňami. Gibraltársky súd v súd v piatok rozhodol, že iránsky tanker Grace 1, zastavený pre podozrenie z porušenia sankcií prevozom ropy do Sýrie, môže byť zadržiavaný ďalších 30 dní.

Podľa Hunta z jeho rozhovoru s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom vyplynulo, že Teherán vníma tento vývoj ako konanie spôsobom "oko za oko". Britský minister tvrdí, že "nič nemôže byť ďalej od pravdy", keďže iránsky tanker Grace 1 "bol zadržaný vo vodách Gibraltáru legálne", zatiaľ čo tanker Stena Impero "bol zadržaný vo vodách Ománu v jasnom rozpore s medzinárodným právom a následne donútený plaviť sa do Iránu".

Podľa Hunta dostane britský parlament ešte v pondelok informácie o tom, aké dodatočné opatrenia prijme v tejto súvislosti britská vláda. "Našou prioritou zostáva hľadanie spôsobu, ako túto situáciu deeskalovať," povedal. Doplnil, že tanker Stena Impero musí byť prepustený a Británia si robí "veľké starosti" o bezpečnosť 23-člennej posádky.

Filipíny zverejnili vyhlásenie, podľa ktorého sa na palube tankera nachádza 18 Indov, traja Rusi, Lotyš a Filipínec.