Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Konzervatívna strana nebude meniť stanovy a znova odvolávať premiérku

Britská premiérka Theresa Mayová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa v súčasnosti platných stanov Konzervatívnej strany môžu poslanci iniciovať vyslovenie nedôvery lídrovi strany len raz za 12 mesiacov.

Londýn 24. apríla (TASR) - Vplyvný Výbor 1922, združujúci poslancov britskej Konzervatívnej strany, ktorí nie sú členmi vlády, v stredu rozhodol, že nebude meniť stanovy strany, aby mohol v priebehu 12 mesiacov iniciovať už druhé hlasovanie o vyslovení nedôvery premiérke Therese Mayovej. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Vedenie výboru o zmene stanov "dlho rokovalo" a dospelo k "jednoznačnému záveru, že tieto by sa meniť nemali", uviedol pre Sky News predseda Výboru 1922 Graham Brady. Podľa v súčasnosti platných stanov Konzervatívnej strany môžu poslanci iniciovať vyslovenie nedôvery lídrovi strany len raz za 12 mesiacov. Posledné hlasovanie vo výbore, ktoré sa konalo v decembri, premiérka prežila.

Brady však tiež dodal, že poslanci požadujú od premiérky, aby sa jasnejšie vyjadrila, kedy mieni post líderky strany opustiť. Konzervatívni poslanci sú totiž nespokojní s procesom odchodu Británie z EÚ pod vedením Mayovej, ktorá už dvakrát požiadala Brusel o odklad brexitu. Británia mala pôvodne EÚ opustiť 29. marca a následne 12. apríla.

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu však dohodu o brexite vyrokovanú Mayovej vládou s EÚ už trikrát odmietli a zároveň ohlasovali zákon podľa ktorého Británia nesmie opustiť úniu bez dohody. Lídri 27 štátov EÚ na mimoriadnom summite 11. apríla rozhodli o odklade brexitu do 31. októbra. Premiérka sľúbila, že ak parlament odhlasuje brexit podľa jej dohody, zo svojej funkcie odstúpi.