Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Británia ruší sankcie zavedené voči podnikateľovi Tiňkovovi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Británia sankcie voči Tiňkovovi prijala vlani v marci, keď ho označila za popredného ruského obchodníka v oblasti, ktorá má pre ruskú vládu strategický význam.

Londýn 20. júla (TASR) - Spojené kráľovstvo vo štvrtok zrušilo sankcie voči podnikateľovi a miliardárovi Olegovi Tiňkovovi, ktoré boli prijaté po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry Reuters.

Britské ministerstvo financií oznámilo, že na Tiňkova sa už nevzťahuje zmrazenie aktív v Británii a ani zákaz využívania zvereneckých fondov.

Británia sankcie voči Tiňkovovi prijala vlani v marci, keď ho označila za popredného ruského obchodníka v oblasti, ktorá má pre ruskú vládu strategický význam, píše Reuters.

Tiňkov s týmto označením vyjadril nesúhlas a opakovane kritizoval postup Ruska na Ukrajine. Takisto odpredal svoj podiel v banke Tinkoff, ktorú založil, a v októbri 2022 sa vzdal ruského občianstva. Uviedol, že nechce byť spájaný s fašizmom alebo ľuďmi, ktorí spolupracujú so zabijakmi.

Za stiahnutie sankcií zavedených voči Tiňkovovi sa vyslovilo viacero vplyvných osôb, píše Reuters. Bol medzi nimi kritik Kremľa Michail Chodorkovskij či zakladateľ spoločnosti Virgin Richard Branson.

Britské ministerstvo zahraničných vecí sa však bezprostredne nevyjadrilo k otázkam o svojom rozhodnutí o stiahnutí sankcií a ani k tomu, či naň mala vplyv Bransonova žiadosť.