Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Britská vláda by mala zverejniť komunikáciu o brexite bez dohody

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poslanci návrh bývalého generálneho prokurátora a súčasného predsedu parlamentného výboru pre tajné služby a bezpečnosť Dominica Grieva schválili pomerom hlasov 311 k 302.

Londýn 9. septembra (TASR) - Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu dnes schválili návrh, podľa ktorého je vláda povinná zverejniť internú komunikáciu týkajúcu sa prerušenia schôdze parlamentu a plánovania odchodu Británie z EÚ bez dohody. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Poslanci návrh bývalého generálneho prokurátora a súčasného predsedu parlamentného výboru pre tajné služby a bezpečnosť Dominica Grieva schválili pomerom hlasov 311 k 302.

Kritici obviňujú premiéra Borisa Johnsona, že prerušenie zasadania parlamentu, ktoré sa začne v utorok, bolo len zámienkou na to, aby mu poslanci nebránili uskutočniť brexit bez dohody. Chcú to dokázať zverejnením internej komunikácie - e-mailov, správ z aplikácie Whatsapp a podobne.

Obe komory britského parlamentu — Dolná snemovňa i Snemovňa lordov — schválili minulý týždeň návrh zákona zaväzujúci premiéra Borisa Johnsona predložiť parlamentu na schválenie návrh dohody o brexite alebo nechať poslancov hlasovať o odchode Británie z EÚ bez dohody. Ak by to Johnson do stanoveného termínu (19. októbra) neurobil, musel by požiadať EÚ o odklad termínu brexitu do 31. januára 2020.

Britský premiér však trvá na tom, že Spojené kráľovstvo musí opustiť EÚ 31. októbra, či už s dohodou, alebo bez nej, s čím nesúhlasí ani opozícia, ani časť poslancov jeho vlastnej Konzervatívnej strany.