Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Britský minister Cleverly vyzdvihol vzťahy medzi Britániou a EÚ

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly. Foto: TASR/AP

Britský šéf diplomacie vo svojom prejave s hrdosťou privítal Fínsko v NATO a vyjadril pozitívne očakávania smerom ku vstupu Švédska.

Brusel/Londýn 3. júla (TASR) - Britský minister zahraničných vecí James Cleverly v pondelok v prejave v Európskom parlamente vyzdvihol blízke a priateľské vzťahy medzi Londýnom a Bruselom. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Cleverly povedal, že úroveň dôvery medzi ním a podpredsedom Európskej komisie Marošom Šefčovičom bol jedným z dôvodov, že sa prostredníctvom tzv. Windsorského rámca podarilo vyriešiť ťažkosti po brexite v prípade Severného Írska. Priznal, že to trvalo o niečo dlhšie, než mnohí očakávali. "Musíme uznať, že nebudeme súhlasiť so všetkým. V zrelých vzťahoch si však vieme poradiť s rozdielmi a zároveň získavať čo najviac z oblastí, v ktorých sa zhodneme," povedal.

Poďakoval sa za atmosféru priateľstva a spolupráce, ktorú na ich stretnutia vnášal Šefčovič.

Cleverly vystúpil s prejavom pred medziparlamentným výborom pre partnerstvo medzi Britániou a EÚ, ktorý vznikol v rámci pobrexitovej dohody. Šefčovič a Cleverly v marci v Londýne podpísali takzvaný Windsorský rámec, ktorý uľahčuje tok tovarov medzi Severným Írskom a Veľkou Britániou.

Britský šéf diplomacie vo svojom prejave s hrdosťou privítal Fínsko v NATO a vyjadril pozitívne očakávania smerom ku vstupu Švédska. Pripomenul aj výzvy v spojitosti s vojnou na Ukrajine vrátane narušenia dodávateľských reťazcov.

EÚ a Británia majú podľa jeho slov množstvo spoločných geo-strategických priorít ako vzťahy s Čínou, či spolupráce v oblasti umelej inteligencie a polovodičov. Hovoril aj o migrácií a posilňovaní európskych hraníc.