Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Útoky v centre Mogadiša si vyžiadali najmenej 22 životov

Na snímke príbuzní a zdravotníci čakajú na príchod sanitky do nemocnice 23. februára 2018 v somálskom Mogadišu. V centre somálskej metropoly Mogadišo došlo v piatok k mohutným výbuchom, ktoré si vyžiadali najmenej päť ľudských životov. Foto: TASR/AP

Piatkové incidenty prerušili krátke, pomerne pokojné obdobie v Mogadiše.

Mogadišo 23. februára (TASR) - Najmenej 22 ľudí prišlo v piatok o život pri útokoch v centre somálskej metropoly Mogadišo. Pre agentúru DPA to povedal riaditeľ mestskej nemocnice Maxamed Yuusuf.

V centre Mogadiša vybuchli v piatok dve autá naložené výbušninami, po ktorých nasledovala streľba medzi militantami a príslušníkmi bezpečnostných zložiek. Jeden útok mieril na prezidentský palác a druhý na budovu tamojšej tajnej služby.

K zodpovednosti za tieto činy sa následne prihlásila militantná džihádistická skupina aš-Šabáb. Islamisti to oznámili prostredníctvom spriaznenej rozhlasovej stanice Andalus.

Na snímke zranený muž počas prevozu do nemocnice 23. februára 2018 v somálskom Mogadišu. V centre somálskej metropoly Mogadišo došlo v piatok k mohutným výbuchom, ktoré si vyžiadali najmenej päť ľudských životov.
Foto: TASR/AP


Piatkové incidenty prerušili krátke, pomerne pokojné obdobie v Mogadiše, ktoré bolo roky terčom útokov aš-Šabábu.

Táto východoafrická odnož teroristickej siete al-Káida bojuje v Somálsku dlhé roky za zavedenie prísnej podoby islamu v tejto krajine Afrického rohu. Napriek stratám území z posledných rokov naďalej podniká vražedné útoky v mnohých častiach Somálska, predovšetkým v hlavnom meste Mogadišo. Bombový útok vlani v októbri si vyžiadal životy 512 ľudí.