Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Červený polmesiac tvrdí, že Izrael oblieha ďalšie dve nemocnice v Gaze

Palestínčanov zranených pri izraelskom bombardovaní priviezli do nemocnice v Rafahu v pásme Gazy 24. marca 2024. Foto: TASR/AP

Červený polmesiac uviedol, že k nemocniciam al-Amal a an-Násir v meste Chán Júnis sa priblížili vojenské vozidlá a v okolí sa ozývali zvuky ťažkého bombardovania.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tel Aviv 24. marca (TASR) – Izraelská armáda (IDF) obkľúčila ďalšie dve nemocnice na juhu Pásma Gazy, uviedol v nedeľu Palestínsky Červený polmesiac. Pred niekoľkými dňami IDF spustila operáciu proti palestínskemu hnutiu Hamas v najväčšom zdravotníckom stredisku v oblasti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Izrael zasahuje proti nemocniciam v Pásme Gazy od októbra minulého roka. Zdôvodňuje to tým, že členovia Hamasu využívajú nemocnice ako základne. Hamas toto tvrdenie popiera.

Červený polmesiac uviedol, že k nemocniciam al-Amal a an-Násir v meste Chán Júnis sa priblížili vojenské vozidlá a v okolí sa ozývali zvuky ťažkého bombardovania. Vojaci podľa vyhlásenia zablokovali východy z nemocnice al-Amal násypmi zeminy a dronmi vyzvali všetkých ľudí v nemocnici, aby ju opustili nahí.

"Všetky naše tímy sú v extrémnom nebezpečenstve a nemôžu sa presúvať," vyhlásila zdravotnícka organizácia. Doplnila, že na následky izraelskej paľby v nedeľu zomrel jeden dobrovoľný zdravotník.

IDF na žiadosť AFP o vyjadrenie odpovedala, že v súčasnosti operuje v okolí nemocnice al-Amal a "aktuálne nevykonáva operácie vo vnútri nemocníc". Armáda podľa vyjadrenia spustila operáciu v okolí nemocnice al-Amal v rámci pokračujúcej snahy o elimináciu teroristov v danej oblasti. Operácia sa začala leteckými údermi proti približne 40 cieľom ako vojenské objekty, tunely a iná "teroristická infraštruktúra".

Izraelská armáda v pondelok v skorých ranných hodinách spustila rozsiahlu operáciu na elimináciu militantov Hamasu nachádzajúcich sa v okolí nemocnice Šifá. Operácia, pri ktorej podľa IDF zahynulo približne 170 militantov, podľa armády potrvá, kým v jej rukách neskončia všetci militanti Hamasu. Novembrový zásah IDF v tejto nemocnici, najväčšej v Gaze, sa stretol s medzinárodnou kritikou.