Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Česko vyšle do Kosova prvého veľvyslanca, bude ním Bohumil Mazánek

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Hoci Česko v Prištine má svoju ambasádu, doteraz tam nepôsobil plnohodnotný veľvyslanec.

Praha 25. júla (TASR) - Česko bude mať prvýkrát veľvyslanca v Kosove, stane sa ním diplomat Bohumil Mazánek. Na návrh ministra zahraničných vecí Jana Lipavského jeho nomináciu schválila vláda a následne ho prezident Petr Pavel poveril riadením zastupiteľského úradu ČR v Prištine. V utorok to oznámila česká diplomacia, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Hoci Česko v Prištine má svoju ambasádu, doteraz tam nepôsobil plnohodnotný veľvyslanec. Mazánek bude v tejto funkcii prvý, odkedy ČR pred 15 rokmi uznala krátko po jeho jednostrannom vyhlásení nezávislosť Kosova.

Ministerstvo zahraničných vecí v apríli komentovalo zámer mať v Kosove veľvyslanca ako potrebu "napraviť absurdnú situáciu, keď Česko uznáva nezávislosť Kosova, má v krajine ambasádu, ale nemá v nej veľvyslanca".

Mazánek bol veľvyslancom ČR v Litve, predtým pôsobil ako generálny konzul v Šanghaji, v Katoviciach a ako chargé d'affaires v Thajsku.

Kosovo jednostranne vyhlásilo nezávislosť v roku 2008, Srbsko ho však naďalej považuje za súčasť svojho územia. Väčšina členských štátov OSN jeho nezávislosť uznala, niektoré krajiny EÚ vrátane Slovenska, Španielska či Grécka k tomuto kroku nepristúpili.

Český exprezident Miloš Zeman udržiaval veľmi priateľské vzťahy so Srbskom. V roku 2019 na jednej z návštev Belehradu uviedol, že chce s českou vládou rokovať o tom, aby uznanie Kosova odvolala. K tomu však nakoniec nedošlo.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)