Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Čínske úrady pred tajfúnom Yagi evakuovali vyše 200.000 obyvateľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tajfún Yagi zasiahol provinciu Če-ťiang krátko pred polnocou miestneho času, pričom rýchlosť vetra dosiahla 102 kilometrov za hodinu.

Peking 13. augusta (TASR) - Čínske úrady evakuovali viac než 200.000 obyvateľov z desiatich miest vrátane Tchaj-čou, Čou-šan a Wen-čou, a takmer 21.000 rybárskych člnov povolali späť do prístavov v dôsledku blížiaceho sa tajfúnu Yagi, ktorý v nedeľu udrel na východné pobrežie krajiny.

Tajfún Yagi zasiahol provinciu Če-ťiang krátko pred polnocou miestneho času, pričom rýchlosť vetra dosiahla 102 kilometrov za hodinu. Búrka zároveň prinesie hustý dážď a postupne zoslabne, presúvajúc sa severozápadným smerom do vnútrozemia, informovala v pondelok agentúra Sinchua.

Leto je v Číne sezónou tajfúnov. Yagi je pomenovaný podľa japonského slova "jagi", čo znamená "koza". Je už poradí 14. tohtoročným tajfúnom v krajine. Meteorológovia preň v nedeľu vydali modrú výstrahu. Čína má štvorstupňovú farebnú stupnicu poveternostných výstrah, kde červená predstavuje najväčšiu hrozbu. Nasledujú oranžová, žltá a modrá.

Čínskej vláde sa podľa agentúry Reuters v uplynulých rokoch podarilo vďaka včasnému plánovaniu a evakuáciám z potenciálne nebezpečných zón bilanciu obetí tohto prírodného živlu minimalizovať.