Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Desiatky občanov protestovali v Bukurešti proti zlej kvalite ovzdušia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Bukurešti s 2,1 milióna obyvateľov sú cesty v biednom stave, metropola má obmedzené parkovacie miesta a je v nej zaregistrovaných okolo 1,25 milióna vozidiel.

Bukurešť 12. decembra (TASR) - Desiatky Rumunov protestovali v stredu proti zlej kvalite ovzdušia v metropole Bukurešť, ktorá bola nedávno zaradená medzi dopravne najvyťaženejšie európske mestá. Demonštranti sa zišli pred mestskou radnicou, viacerí z nich prišli v lekárskych maskách, informovala agentúra AP.

V Bukurešti s 2,1 milióna obyvateľov sú cesty v biednom stave, metropola má obmedzené parkovacie miesta a je v nej zaregistrovaných okolo 1,25 milióna vozidiel. Dopravné zápchy sú pripisované tamojšiemu nespoľahlivému systému mestskej hromadnej dopravy, do ktorého patrí aj metro postavené ešte za čias komunizmu.

Mestská radnica v reakcii na protest uviedla, že sa snaží zlepšovať kvalitu ovzdušia modernizáciou systému mestskej hromadnej dopravy, podporovaním alternatívnej dopravy i pokutovaním ľudí a spoločností za nelegálne skládky odpadu.

Holandská spoločnosť TomTom, výrobca automobilových navigačných prístrojov, zverejnila vlani prieskum o dopravných zápchach v 189 svetových mestách. Bukurešť sa v rámci neho umiestnila na 5. mieste.