Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Do Bieloruska prišli po vzbure tisíce vagnerovcov, tvrdia aktivisti

Na snímke bieloruského ministerstva obrany zo štvrtka 20. júla 2023 príslušníci bieloruských špeciálnych jednotiek a inštruktori z ruskej Vagnerovej skupiny pózujú počas manévrov na vojenskom cvičisku v Brestskej oblasti na juhozápade Bieloruska. Foto: TASR/AP

Podľa satelitných záberov konvoje vagnerovcov tvorilo aj približne 700 vozidiel a stavebných strojov, dodal Belaruski Hajun.

Minsk 25. júla (TASR) - Do Bieloruska prišli tisíce ruských žoldnierov zo súkromnej Vagnerovej skupiny od ich minulomesačného povstania, ktoré viedol líder vagnerovcov Jevgenij Prigožin. Informovala o tom aktivistická skupina Belaruski Hajun, ktorá sleduje pohyb ruských vojakov na území Bieloruska. Správu priniesla v pondelok večer aj tlačová agentúra AP a portál britského denníka The Guardian.

Do výcvikového tábora v meste Asipovičy, juhovýchodne od Minska a 230 kilometrov severne od ukrajinských hraníc, už dorazilo 3450 až 3650 bojovníkov, uviedol Belaruski Hajun.

Podľa satelitných záberov konvoje vagnerovcov tvorilo aj približne 700 vozidiel a stavebných strojov, dodal Belaruski Hajun.

Príchod vagnerovcov do Bieloruska sa začal začiatkom mesiaca po tom, čo Prigožin uzatvoril s Kremľom dohodu o ukončení krátkej 24-hodinovej vzbury. Svojich ťažko vyzbrojených bojovníkov vtedy poslal na "pochod spravodlivosti" smerom na Moskvu.

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Prigožin odmietol návrh, aby odstúpil z čela Vagnerovej skupiny a povolil svojim žoldnierom pokračovať v boji na Ukrajine za záujmy Ruska.

Namiesto toho tisíce vagnerovcov odišlo do Bieloruska, kde údajne vo výcvikovom tábore v meste Asipovičy trénujú bieloruské sily teritoriálnej obrany.