Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EK zažaluje šesť členských krajín EÚ za priveľké znečistenie ovzdušia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa nemeckého periodika je za žalobou privysoká hodnota oxidu dusnatého - dôsledok značného množstva motorových vozidiel využívajúcich naftu.

Brusel 17. mája (TASR) - Európska komisia (EK) zažaluje šesť členských štátov na Súdnom dvore EÚ pre prekročenie hraničných hodnôt znečistenia ovzdušia a absenciu adekvátnych opatrení. Informoval o tom vo štvrtok na tlačovej konferencii v Bruseli eurokomisár pre životné prostredie, námorné záležitosti a rybolov Karmenu Vella.

Podľa jeho slov je rozhodnutie podať žalobu na Francúzsko, Maďarsko, Nemecko, Rumunsko, Taliansko a Veľkú Britániu dôsledkom dlhoročného konania pre porušovanie záväzkov, ktoré vstúpilo do tretej, záverečnej fázy.

"Rozhodnutie zažalovať členské krajiny na Súdnom dvore EÚ padlo v mene Európaniek a Európanov. Stále sme hovorili, že táto komisia je komisiou ochrannou a toto rozhodnutie to dokazuje," vyhlásil Karmenu Vella.

Informácie priniesli internetové vydanie denníka Bild i tlačová agentúra MTI.

Podľa nemeckého periodika je za žalobou privysoká hodnota oxidu dusnatého - dôsledok značného množstva motorových vozidiel využívajúcich naftu - v naposledy 66 nemeckých mestách, v najvyššej miere v Hamburgu, Mníchove, Stuttgarte a Kolíne nad Rýnom.

Nemecko navyše dostalo od EK varovanie v súvislosti s váhavou reakciou na dieselový škandál automobilky Volkswagen.

V prípade troch z ďalších piatich žalobou dotknutých krajín (Maďarsko, Rumunsko, Taliansko) nejde o vysokú koncentráciu oxidu dusnatého, ale o privysoké hodnoty drobného prachu.