Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Dančilaová nechce, aby Rumunsko prebralo predsedníctvo pod sankciami

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker a rumunská premiérka Viorica Dančilaová počas stretnutia 21. februára 2018 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Nová rumunská premiérka zdôraznila, že Rumunsko bude počas svojho predsedníctva maximálne ústretové pre dosiahnutie dohody členských štátov o viacročnom finančnom rámci.

Brusel 21. februára (TASR) - Rumunsko dúfa, že do roku 2019, keď preberie polročné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ, už nebude predmetom Mechanizmu spolupráce a overovania. Uviedla to rumunská premiérka Viorica Dančilaová počas svojej prvej oficiálnej návštevy v sídle inštitúcií EÚ.

Nová rumunská premiérka, ktorá bola deväť rokov poslankyňou Európskeho parlamentu (EP), sa počas dvojdňovej návštevy Bruselu postupne stretla so šéfom europarlamentu Antoniom Tajanim, predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom aj predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

"Nebolo by normálne, keby Rumunsko prebralo predsedníctvo pod sankciami," uviedla v stredu Dančilaová počas spoločnej tlačovej konferencie s Junckerom.

Komisia zaviedla mechanizmus na zaistenie spolupráce a overovania pre Bulharsko a Rumunsko po ich vstupe do EÚ v roku 2007 ako prechodné opatrenie, ktoré im má pomôcť napraviť nedostatky v oblasti reformy súdnictva a boja proti korupcii.

"Európsky rozmer bude dôležitý pre Rumunsko, pre rumunskú vládu. Vyvinieme maximálne úsilie, aby sme mali korektnú a transparentnú spoluprácu s európskymi inštitúciami," uviedla premiérka. Zároveň vyjadrila nádej, že ešte počas mandátu súčasnej komisie, pod vedením Junckera, sa Rumunsku podarí stať sa členom schengenského priestoru.

Najvyšších lídrov EÚ ubezpečila o podpore Rumunska pre spoločný európsky projekt, zdôraznila, že Rumunsko bude počas svojho predsedníctva maximálne ústretové pre dosiahnutie dohody členských štátov o viacročnom finančnom rámci, a nezabudla v Bruseli informovať o tom, že Rumunsko bude aj naďalej otvorene podporovať európsku perspektívu Moldavska.

Spravodajca TASR Jaromír Novak