Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

EÚ poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na zvýšenie bezpečnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

V Benine a susedných štátoch v Guinejskom zálive rastie riziko rozšírenia násilia z džihádistických bojov v regióne Sahel.

Porto-Novo 26. apríla (TASR) - Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Momentálne mobilizujeme 47 miliónov eur na tento rok," povedal Michel po stretnutí s beninským prezidentom Patriceom Talonom. Dodal, že financie sa použijú najmä na nákup dronov a lietadiel určených na zhromažďovanie spravodajských informácií. Deň predtým potvrdil záväzok Európskej únie bojovať proti terorizmu aj na Pobreží Slonoviny.

V Benine a susedných štátoch v Guinejskom zálive rastie riziko rozšírenia násilia z džihádistických bojov v regióne Sahel. Bojovníci Islamského štátu (IS) a al-Káidy sa odtiaľ snažia presúvať na juh.

Severná hranica s Nigerom sa stala zdrojom väčších obáv po zvrhnutí prezidenta Mohameda Bazouma armádou v roku 2023 a stiahnutí francúzskych jednotiek z oblasti Sahelu. Benin vyslal na sever 3000 vojakov, aby lepšie zabezpečil svoje hranice. Zároveň začal nábor na ďalších 5000 nových vojakov pre severný región.

Beninské úrady zriedkavo hovoria o bezpečnostnej situácii na severe. V apríli 2023 však uviedli, že od roku 2021 krajina zaznamenala približne 20 vpádov na svoje územie.