Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Európska komisia zasadala dnes po 2000-krát

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Foto: TASR/AP

Prvá schôdzka eurokomisárov v dnešnej podobe Európskej komisie sa konala pod vedením jej vtedajšieho predsedu Jeana Reya 6. júla 1967.

Brusel 2. mája (TASR) - Jubilejné 2000. zasadanie Európskej komisie (EK) absolvovali dnes v Bruseli jej členovia. Pri tejto príležitosti zavítal medzi členov grémia pod vedením predsedu Josého Manuela Barrosa i belgický kráľ Albert II., informovali zdroje EÚ.

Prvá schôdzka eurokomisárov v dnešnej podobe Európskej komisie sa konala pod vedením jej vtedajšieho predsedu Jeana Reya 6. júla 1967.

Históriu EK, vrátane jej prvopočiatkov, pripomína v jej sídle v Bruseli výstava. Medzi exponátmi tam figuruje napríklad aj rokovací stôl, za ktorým sedávali v 60. rokoch minulého storočia vtedajší eurokomisári.

Belgický kráľ na jubilejnom, dvojtisícom zasadnutí Európskej komisie



Belgický kráľ Albert II. sa dnes zúčastnil pracovného stretnutia komisárov Európskej únie, takzvaného kolégia komisárov, ktoré sa koná každý týždeň v stredu. Bolo v poradí už jubilejné, dvojtisíce.

Belgický monarcha pokračuje v postupných návštevách najdôležitejších inštitúcií EÚ, keď minulý týždeň navštívil Európsky parlament a na budúci týždeň je očakávaný v Európskej rade. Podľa hovorcu kráľovského dvora, chce Albert II. aj prostredníctvom týchto návštev poukázať na dôležitosť prítomnosti európskych inštitúcií v Bruseli, pričom sa od tvorcov spoločnej európskej politiky chce dozvedieť najnovšie správy ohľadom ekonomického oživenia EÚ a tiež pokroky dosiahnutí v oblasti európskej sociálnej politiky.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso sa kráľovi poďakoval za angažovanosť Belgicka, ktoré je jedným zo zakladajúcich členov únie, za angažovanosť pri integrácii Európy a tiež za pohostinnosť voči zamestnancom inštitúcií EÚ.