Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Európsky súd odmietol zasiahnuť do prípadu rodičov chorého batoľaťa

Ilustračná snímka. Foto: Ilustračné foto

Chlapcovho otca v jeho úsilí podporil pápež František, ktorý ho v stredu prijal vo Vatikáne. Pápež neskôr, na generálnej audiencii, prítomných vyzval na tichú modlitbu za Alfieho.

Londýn 23. apríla (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) odmietol v pondelok zasiahnuť do prípadu britských rodičov, ktorí nesúhlasia s plánmi lekárov odpojiť od prístrojov ich smrteľne chorého 23-mesačného syna Alfieho Evansa. Informovala o tom agentúra DPA.

ESĽP uviedol, že odvolanie rodičov je "neprijateľné" po tom, ako sa ním v piatok odmietol zaoberať britský najvyšší súd.

Rozhodnutie najvyššieho súdu bolo ďalšou čiastkovou prehrou rodičov batoľaťa. Tí totiž vedú zdĺhavý právny spor s Detskou nemocnicou Aldera Heya v anglickom meste Liverpool ohľadom ďalšej starostlivosti o chlapca. Rodičia sa snažili získať povolenie na to, aby syna mohli vziať do Talianska na liečbu. Tamojší lekári však tvrdia, že jeho zdravotný stav je nezvratný a preprava Alfieho do Ríma by bola nesprávna a márna.

Rozhodnutie najvyššieho súdu znamená, že predchádzajúci verdikt odvolacieho súdu zostáva v platnosti - ten potvrdil závery súdov nižšieho stupňa, že letecký prevoz batoľaťa do Ríma na liečbu by bol zbytočný, teda uprednostnili odpojenie prístrojov na podporu chlapcovho života.

Alfie je v "polovegetatívnom stave", čo je dôsledok degeneratívnej neurologickej choroby, ktorú lekári nie sú schopní s určitosťou identifikovať.

Chlapcovho otca, 21-ročného Thomasa Evansa, v jeho úsilí podporil pápež František, ktorý ho v stredu prijal vo Vatikáne. Pápež neskôr, na generálnej audiencii, prítomných vyzval na tichú modlitbu za Alfieho.

Talianska tlačová agentúra ANSA v pondelok informovala, že do Británie odletel riaditeľ vatikánskej detskej nemocnice, aby sa ešte poslednýkrát pokúsil o prevoz dieťaťa na liečbu do Ríma.