Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

ONLINE: Francúzske Alpy pochovali 150 ľudí, vydajú všetky ich telá?

Na videosnímke pohľad na trosky dopravného lietadla neďaleko obce Seyne-les-Alpes, ktoré sa zrútilo vo francúzskych Alpách v utorok dopoludnia 24. marca 2015. Dopravné lietadlo Airbus A320 so 150 pasažiermi sa zrútilo v utorok dopoludnia vo francúzskych Alpách. Airbus spoločnosti Germanwings smeroval zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu. Foto: TASR/AP

Na palube havarovaného lietadla bolo 150 cestujúcich a členov posádky. Lietadlo vzlietlo 24. marca zo španielskej Barcelony o 09.55 h SEČ a podľa nemeckej vzdušnej kontroly sa zrútilo o 10.37 h SEČ.


Paríž 24. marca/25. marca (TASR/Teraz.sk) - Dopravné lietadlo typu Airbus-A320 so 150 ľuďmi, vrátane pilotov a členov palubného personálu, sa 24. marca zrútilo v oblasti Álp na juhu Francúzska. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na francúzsky denník La Provence. Nehodu lietadla nikto neprežil.

Online, ktorý vám prinášal Teraz.sk sa končí, ďakujeme, že ste ho sledovali spolu s nami.

Všetko o leteckej katastrofe vo francúzskych Alpách nájdete TU.


25. marca

15:45
Nájdenú poškodenú čiernu skrinku z havarovaného lietadla budú analyzovať.
Foto: screenshot youtube.com


15:36
Medzi obeťami utorkovej leteckej katastrofy vo francúzskych Alpách sú dvaja iránski športoví novinári. Milad Hojatoleslami pracoval pre agentúru Tasnim news Agency a Hussein Javadi pre denník Vatan Emrouz. Obaja pricestovali do Barcelony na nedeľné futbalové derby Kataláncov s Realom Madrid. Letom spoločnosti Germanwings, ktorý smeroval z Barcelony do Düsseldorfu, sa presúvali do Rakúska, kde iránska reprezentácia odohrá vo štvrtok prípravný duel s Chile.

15:33
Nemecká spolková krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, z ktorej pochádzali mnohí z cestujúcich havarovaného letu spoločnosti Germanwings, si uctí obete havárie vo štvrtok minútou ticha. Očakáva sa, že ju budú držať od 10.53 h SEČ, času, keď lietadlo vyslalo posledný rádiový signál. Na jeho palube bolo aj 16 stredoškolákov a dve učiteľky z jedného z gymnázií v tejto spolkovej krajine, uviedla krajinská ministerka školstva Sylvia Löhrmannová.

15:14
Príslušníci žandarmérie zhromažďujú informácie v informačnom stane v horskej obci Seyne-les-Alpes na juhu Francúzska 25. marca 2015, deň po zrútení dopravného lietadla spoločnosti Germanwings vo francúzskych Alpách.
Zhromažďovanie informácií po havárii lietadla.
Foto: TASR/AP


14:42
Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová pricestovali dnes do horskej obce Seyne-les-Alpes na juhu Francúzska, aby sa oboznámili s priebehom pátrania po utorkovom leteckom nešťastí, ktoré sa odohralo v tejto oblasti, a stretli sa s pozostalými. Neskôr sa k nim pridal aj španielsky premiér Mariano Rajoy.

14:33
Pátracie práce po hľadaní obetí havarovaného lietadla a hľadanie druhej čiernej skrinky pokračuje. Pozrite si reportáž TABLET.TV.


14:18
Lietadlo, ktoré dnes nemecká nízkonákladová spoločnosť Germanwings vypravila z katalánskej Barcelony do Düsseldorfu, letelo po odlišnej trase než zvyčajne. Posádka sa úplne vyhla Alpám, kde sa v utorok zrútil iný airbus tejto spoločnosti letiaci na rovnakej linke, pričom zahynulo všetkých 150 ľudí na jeho palube. Vyplýva to z dát na webovej stránke flightradar24, na ktoré sa odvolala televízia i-Télé.

13:50
Zoznam cestujúcich sa stále aktualizuje, spoločnosť Germanwings zatiaľ kontaktovala 123 rodín a príbuzných. Doteraz sa spoločnosti nepodarilo nadviazať kontakt s príbuznými 27 obetí. Situáciu pri aktualizovaní zoznamov cestujúcich komplikuje aj to, že viacerí z nich mali dvojité občianstvo, upozornil Winkelmann.

13:47
Život sa dnes na poludnie zastavil aj v meste Llinars del Valles neďaleko Barcelony. Rodičia s deťmi sa tam zúčastnili na smútočnom zhromaždení v škole, v ktorej bolo na týždňovom jazykovom pobyte 16 nemeckých stredoškolákov: všetci títo tínedžeri aj so svojimi dvoma pedagógmi zahynuli v utorok pri leteckom nešťastí.

13:18
Riaditeľ Gymnázia Josepha Königa Ulrich Wessel poskytuje rozhovor novinárom počas tlačovej konferencie v nemeckom Halterne 25. marca 2015.
Riaditeľ Gymnázia Josepha Königa Ulrich Wessel.
Foto: TASR/AP


13:15
Predseda predstavenstva Lufthansy Carsten Spohr dnes uviedol, že lietadlo, ktoré v utorok vypravili z Barcelony, bolo vo vynikajúcom technickom stave. Nehodu, ku ktorej došlo, označil za nevysvetliteľnú. Obaja piloti boli skúsení, dodal.

12:57
Zamestnankyne nemeckej spoločnosti Germanwings kladú sviečky a kvety pred sídlom leteckej spoločnosti Germanwings 25. marca 2015 v Kolíne nad Rýnom.
Zamestnankyne nemeckej spoločnosti Germanwings.
Foto: TASR/AP


12:53
Minútou ticha, spustením zástav na pol žrde, ale aj potleskom či hlaholom zvonov si dnes obyvatelia Španielska uctili pamiatku 150 obetí havárie lietadla

12:45
Na základe prvého pozorovania možno vylúčiť hypotézu o výbuch počas letu. V prvom rade treba podľa štátneho tajomníka francúzskeho ministerstva dopravy Alaina Vidaliesza odpovedať na otázku, čo spôsobilo nečakanú zmenu hladiny letu lietadla. Klesanie stroja pritom nebolo prudké, ale "normálne, trvalo osem minút a potom (lietadlo) narazilo do svahu," dodal.

12:25
Zvukový záznamník so záznamom komunikácie v kabíne lietadla spoločnosti Germanwings, ktorý sa našiel na mieste jeho pádu vo francúzskych Alpách, skúmajú v Paríži odborníci francúzskeho Úradu vyšetrovania a analýz civilného letectva (BEA), uviedol dnes štátny tajomník francúzskeho ministerstva dopravy Alain Vidalies.

Zatiaľ však podľa neho nič nenasvedčuje tomu, že by sa lietadlo stalo terčom útoku. Dodal, že na dostupnom zozname cestujúcich nie je žiadne priezvisko, ktoré by podporilo hypotézu o samovražednom atentátnikovi.

12:20
Podľa potvrdenia príslušných vlád zahynuli aj najmenej traja Briti, traja Kazachovia, dvaja Japonci, dvaja Kolumbijčania, dvaja Austrálčania, jeden Holanďan, jeden Dán, jeden Turek, jeden Izraelčan. Zatiaľ nepotvrdená je správa, že medzi obeťami by mohol byť aj jeden občan Mexika.

12:11
Spoločnosť Germanwings zatiaľ nezverejnila zoznam cestujúcich, potvrdila však, že lietadlom cestovalo 67 nemeckých občanov. Medzi cestujúcimi bolo aj 45 ľudí so španielsky znejúcim priezviskom a španielska vláda overuje, či boli aj španielskymi občanmi.

12:02
Veliteľ jednotiek žandarmérie generál David Galtier podľa agentúry DPA uviedol, že náraz lietadla do horského masívu bol taký silný, že trosky sú veľmi malé a roztrúsené na veľkej ploche.

11:56
"Na našej škole už nikdy nebude všetko tak, ako predtým," povedal riaditeľ gymnázia Josepha Königa na tlačovej konferencii a vyjadril rodinám príbuzným spoluúčasť. Zároveň dodal, že jedna z učiteliek, ktoré zahynuli, bola čerstvo vydatá.

11:38
Podľa odborníkov bude veľmi náročná aj identifikácia tiel 150 obetí, informovala rozhlasová stanica RTL, podľa ktorej však na miesto nešťastia dnes vyrazia aj súdni lekári.

11:36
Zamestnanci Lufthansy si minútou ticha uctili 150 obetí leteckého nešťastia vo francúzskych Alpách 25. marca 2015 vo Frankfurte nad Mohanom.
Minúta ticha, zamestnanci Lufthansy.
Foto: TASR/AP


11:31
O tragickej havárii lietadla informujú média z celého sveta priamo z francúzskej obce Seyne-les-Alpes.
Médiá v Seyne-les-Alpes.
Foto: TASR/AP


11:22
Záchranári a policajti hliadkujú pred provizórnou márnicou, ktorá je pripravená pre telá 150 obetí leteckého nešťastia vo francúzskej obci Seyne-les-Alpes 25. marca 2015.


11:09
Z barcelonského letiska dnes do Marseille odcestuje španielsky premiér Mariano Rajoy, ktorý sa potom presunie do horskej obce Seyne-les-Alpes, kam dnes popoludní dorazí aj prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová, aby sa na mieste oboznámili s priebehom pátracích prác. Dnes v obci očakávajú aj príbuzných obetí. Pre rodiny zo Španielska vypravia dnes z Barcelony letecký špeciál.

11:00
Nemecká nízkonákladová spoločnosť Germanwings dnes z katalánskej Barcelony vypravila lietadlo na pravidelný let do Düsseldorfu. Ide o rovnaký let, aký sa v utorok skončil tragicky - zrútením lietadla Airbus A320 vo francúzskych Alpách, pričom zahynulo všetkých 150 ľudí na palube.

10:42
Hovorca francúzskeho ministerstva vnútra Paul-Henry Brandet informoval, že v tejto časti Álp v noci nadnes pršalo a snežilo, terén je klzký, čo sťažuje prístup do odľahlej časti masívu.

10:39
Pátranie v horskom masíve Trois Évechés - v oblasti, kam sa v utorok zrútilo lietadlo spoločnosti Germanwings - sa obnovilo dnes ráno. Do pátracej akcie bolo zmobilizovaných vyše 300 hasičov, 300 príslušníkov žandarmérie a 15 vrtuľníkov ozbrojených síl a civilnej obrany.

Na videosnímke pohľad na trosky dopravného lietadla neďaleko obce Seyne-les-Alpes, ktoré sa zrútilo vo francúzskych Alpách v utorok dopoludnia 24. marca 2015. Dopravné lietadlo Airbus A320 so 150 pasažiermi sa zrútilo v utorok dopoludnia vo francúzskych Alpách. Airbus spoločnosti Germanwings smeroval zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu.
Foto: TASR/AP

Oblasť v katastri obce Méolans-Revel, v ktorej sa pátra, je rozľahlá a v ťažko prístupnom horskom teréne. Lokalita je prístupná jedine výsadkom pátračov z vrtuľníkov alebo peším výstupom.

10:30
Pre objasnenie príčin utorkovej havárie lietadla spoločnosti Germanwings bude kľúčové získanie informácií o tom, čo sa dialo v lietadle v čase medzi 10.30 a 10.31 h. Uviedla to dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL francúzska ministerka dopravy Ségolene Royalová.

10:20
Takto smútia nemeckí gymnazisti za svojimi spolužiakmi.


10:17
Ministerka školstva a ďalšieho vzdelávania v spolkovej krajine Severné Porýnie – Vestfálsko Sylvia Löhrmannová prichádza s kvetmi pred Gymnázium Josepha Königa v západonemeckom meste Haltern 25. marca 2015.
Ministerka školstva a ďalšieho vzdelávania v spolkovej krajine Severné Porýnie – Vestfálsko Sylvia Löhrmannová (uprostred).
Foto: TASR/AP


10:13
Airbus sa zrútil neďaleko alpskej obce Méolans-Reve. Pozrite si ďalšie zábery.


10:10
V nemeckom Halterne sa rozhoreli sviečky na schodoch pred Gymnáziom Josepha Königa za obete nehody.


10:05
Gymnázium Josepha Königa, z ktorého pochádzali nemeckí študenti, ktorí zahynuli pri nehode lietadla, dnes zrušilo vyučovanie. Žiaci do školy prišli a spomínajú na svojich spolužiakov a učiteľov, ktorí zahynuli.

10:02
Minútou ticha si dnes o 10:43 hod. uctí spoločnosť Lufthansa obete leteckej nehody.

9:35

Spoločnosť Germanwings dnes začala registrovať cestujúcich na let 9525 na pravidelnej linke z Barcelony do Düsseldorfu. Kým časť ľudí prišla dnes svoju letenku zrušiť, iní sa rozhodli letieť a zaregistrovali sa, lebo "život ide ďalej".

Na archívnej snímke z 16. októbra 2014 pulty nemeckej leteckej spoločnosti Germanwings na letisku v Kolíne nad Rýnom.
Foto: TASR/AP


8:56
Čiernu skrinku z havarovaného airbusu odoslali na expertízu do Paríža.

8:51
Pozrite si aktuálne fotografie z miesta nešťastia.


8:48
Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve dnes uviedol, že nájdená čierna skrinka z havarovaného lietadla Airbus A320 je síce poškodená, ale je použiteľná na analýzu. Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu skrinku dnes odoslali do Paríža. Ide o tzv. cockpit voice recorder so záznamom komunikácie v kabíne lietadla.
Po druhej skrinke, ktorá zaznamenávala technické dáta letu, sa stále pátra.

7:41
Pátranie po obetiach havarovaného lietadla.


6:40
Za najčernejší deň v histórii nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa označil 24. marec 2015 predseda jej predstavenstva Carsten Spohr

6:15
Šťastie mali futbalisti treťoligového švédskeho klubu Dalkurd FF z Borlänge, ktorí si vďaka spontánnemu rozhodnutiu zmeniť plán cesty a nevybrať sa do Düsseldorfu zachránili životy.

Ich spoluhráči sedeli v troch iných lietadlách, ktoré smerovali ponad Alpy na sever starého kontinentu, nie však v havarovanom stroji. Informáciu priniesla spravodajská televízia n-tv s odvolaním sa na slová športového riaditeľa klubu Adila Kizila pre internetové vydanie švédskeho denníka Aftonbladet.
Záchranári a policajti sa pripravujú na pátraciu akciu v obci Seyne les Alpes po zrútení dopravného lietadla vo francúzskych Alpách 24. marca 2015. Dopravné lietadlo Airbus A320 so 150 pasažiermi sa zrútilo v utorok dopoludnia vo francúzskych Alpách. Airbus spoločnosti Germanwings smeroval zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu.
Foto: TASR/AP


6:00
Medzi obeťami leteckého nešťastia sú aj dvaja občania Austrálie a po jednom občanovi Dánska a Holandska. Informovali o tom prostredníctvom sociálnej siete a tlačovej agentúry AP vládni predstavitelia týchto krajín.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
24. marca
22:00
Pápež František vyjadril spoluúčasť pozostalým po obetiach leteckej katastrofy na juhu Francúzska. Ako informoval Vatikánsky rozhlas, hlava katolíckej cirkvi zaslala telegram biskupovi francúzskej diecézy Digne, v ktorom sa píše, že sa pápež modlí za obete a vyjadruje hlbokú solidaritu všetkým, ktorých sa dotkla táto tragédia.

S hlbokou bolesťou prijali správu o havárii airbusu spoločnosti Germanwings, ktorú zrejme neprežil nikto zo 150 ľudí na palube, aj nemeckí biskupi. Predseda Nemeckej biskupskej konferencie kardinál Reinhard Marx sa v Bonne vyjadril, že si pripomínajú obete, ktoré boli tak náhle a nečakane vytrhnuté zo života. Súčasne ocenil obetavú prácu záchranárov a všetkých, ktorí sa pokúšali poskytnúť pozostalým duchovnú pomoc v najsmutnejšej chvíli straty blízkych.

21:44
Modlitby za obete leteckého nešťastia vo Francúzsku sa dnes niesli Katedrálou sv. Martina v Bratislave. Svätú omšu celebroval kardinál Lorenzo Baldisseri, generálny sekretár Biskupskej synody v Ríme, spolu s viacerými biskupmi a kňazmi.

21:25
Havária má dve obete z radov hviezd opernej scény. Popri basbarytonistovi Bryjakovi zahynula v troskách havarovaného stroja zrejme aj kontraaltistka nemeckého pôvodu Maria Radnerová s manželom a ich malým dieťaťom.

21:07
Americký prezident Barack Obama povedal, že je myšlienkami a modlitbami s Nemeckom a Španielskom po havárii lietadla vo francúzskych Alpách, ktorú nazval "strašnou tragédiou".

20:48
Pátranie prerušili vo večerných hodinách posádky desiatich nasadených francúzskych helikoptér. Informovali o tom tamojšie médiá s odvolaním sa na oficiálne zdroje.
Na snímke muž si zakrýva tvár počas čakania na správy o lete 4U 9525 z Barcelony na letisku v Düsseldorfe 24. marca 2015.
Foto: TASR/AP/Frank Augstein

V ťažko dostupnom teréne, kde si práce vyžiadajú podľa znalcov pomerov rádovo niekoľko dní, zostalo na noc päť francúzskych žandárov. Pátranie obnovia krátko po úsvite.

20:13
Rozhlasová reportérka Ann-Kristin G. z nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko sa dnes po druhý raz narodila. Spolupracovníčka lokálnej rozhlasovej stanice Radio Neandertal bola od piatka súkromne v katalánskej metropole a mala sa vrátiť z Barcelony do vlasti predpoludňajšou linkou spoločnosti Germanwings. Napokon sa však na poslednú chvíľu spoločne s priateľom rozhodla predĺžiť si pobyt v Katalánsku a odletieť do vlasti až večerným spojom.

19:50
Pre leteckú tragédiu vo francúzskych Alpách zaslal dnes minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sústrastný telegram spolkovému ministrovi zahraničných vecí Nemecka Frankovi-Walterovi Steinmeierovi a ministrovi zahraničných vecí a spolupráce Španielskeho kráľovstva José Manuelovi García-Margallovi.

19:46
Španielska vláda vyhlásila trojdňový oficiálny smútok. Po zasadaní krízového štábu v Madride o tom informovala podpredsedníčka vlády Soraya Sáenz de Santamaría s tým, že smútok začína v noci na stredu.

19:11
Podľa správ, ktoré sa slovenskému rezortu diplomacie podarilo získať od jeho francúzskych partnerov, je nepravdepodobné, že sa na palube havarovaného Airbusu A320 nachádzali nejakí občania SR.

18:55
Aj rodák z Kazachstanu, basbarytonista düsseldorfskej Nemeckej opery na Rýne Oleg Bryjak je medzi obeťami dnešného leteckého nešťastia v južnom Francúzsku. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na umelcovu materskú scén
Záchranári stoja pri sanitkách v obci Seyne les Alpes po zrútení dopravného lietadla vo francúzskych Alpách 24. marca 2015. Dopravné lietadlo Airbus A320 so 150 pasažiermi sa zrútilo v utorok dopoludnia vo francúzskych Alpách. Airbus spoločnosti Germanwings smeroval zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu.
Foto: TASR/AP

18:49
Sústrasť nemeckej kancelárke Angele Merkelovej a španielskemu premiérovi Marianovi Rajoyovi vyjadril dnes v súvislosti s dnešnou haváriou lietadla nemeckej spoločnosti Germanwings predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Agentúru MTI o tom informoval hovorca vlády Bertalan Havasi.

"S hlbokým zármutkom som prijal správu o tragickom leteckom nešťastí vo Francúzsku," napísal Orbán v telegrame, v ktorom dodal, že maďarský ľud zdieľa smútok príbuzných obetí.

18:38
France.TV priniesla prvé zábery z miesta, kde padol Airbus


18:33
Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier a spolkový minister dopravy Alexander Dobrindt pricestovali dnes popoludní do juhofrancúzskeho Marseille, odkiaľ sa na palube helikoptéry vydali na miesto havárie. Na mieste nešťastia je už s tímom aj nemecká veľvyslankyňa vo Francúzsku Susanne Wasumová-Richterová.

Ako ďalej informovala tlačová agentúra DPA, nemecká spolková vláda v Berlíne zatiaľ nemá presné údaje o počte nemeckých obetí nešťastia. Identifikácia obetí v ťažko dostupnom horskom teréne si zrejme vyžiada dlhší čas, oznámil rezort diplomacie.

18:00
Pátracie jednotky objavili, avšak ešte nevyzdvihli prvú z čiernych skriniek havarovaného Airbusu, informovali francúzske médiá.

17:57
Pre tragédiu pádu lietadla Germanwings Airbus 320 vo francúzskych Alpách poslal prezident SR Andrej Kiska sústrastný telegram španielskemu kráľovi Filipovi VI. Kiska taktiež kondoloval nemeckému prezidentovi Joachimovi Gauckovi.

17:50
Nemecký spolkový prezident Joachim Gauck sa rozhodol pre prerušenie oficiálnej návštevy juhoamerického Peru, zrušenie plánovanej návštevy Uruguaja a predčasný návrat do vlasti. "Som ďaleko od Vás z hľadiska kilometrov a celkom blízko pri Vás s mojimi pocitmi a smútkom," uviedol Gauck v prvej reakcii na tragédiu

17:30
Biely dom nepredpokladá teroristické pozadie havárie stroja typu Airbus A320 spoločnosti Germanwings, dcérskej firmy Lufthansy, ktorý sa dnes so 150 osobami na palube zrútil počas letu z Barcelony do Düsseldorfu v južnom Francúzsku.

16:55
Pre haváriu lietadla spoločnosti Germanwings poslal predseda vlády SR Robert Fico nemeckej kancelárke Angele Merkelovej a španielskemu predsedovi vlády Marianovi Rajoyovi sústrastné telegramy. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

"S veľkým zármutkom som sa dozvedel informáciu o dnešnom nešťastí lietadla nemeckých aerolínií Germanwings, následkom ktorého tragicky zahynulo mnoho pasažierov, vrátane občanov Spolkovej republiky Nemecko a Španielskeho kráľovstva," uviedol v telegrame Fico. "Dovoľte mi vyjadriť vám a všetkým pozostalým obetí tejto tragédie úprimnú sústrasť," napísal slovenský premiér.

16:50
Z Nemecka smerujú na ťažko dostupné miesto nešťastia traja odborníci Spolkového úradu pre skúmanie leteckých nešťastí a ešte dnes by tam mal pricestovať aj nemecký spolkový minister dopravy Alexander Dobrindt, ktorý by v stredu mal o svojich poznatkoch informovať v Berlíne aj poslancov Spolkového snemu.

16:41
Španielsky premiér Mariano Rajoy na jednej zo sociálnych sietí netajil šok z leteckého nešťastia, označiac ho za tragédiu. Súčasne avizoval zriadenie krízového štábu a spoluprácu s nemeckými a francúzskymi kolegami na objasnení príčin.

16:37
Desať vrtuľníkov a jedno vojenské lietadlo stále prehľadávajú terén, kde lietadlo padlo.

16:33
Francúzsky premiér Manuel Valls pred zákonodarcami uviedol, že v súčasnosti nemožno v súvislosti s nešťastím vylúčiť žiadnu hypotézu. Predseda francúzskej vlády informoval, že v okolí miesta dopadu stroja sa podarilo pristáť posádke jedného z vrtuľníkov. Práve od nej pochádza informácia, že tragédiu neprežil nikto z ľudí na palube, vyplýva z informácií tlačových agentúr DPA a AP.

16:32
Nemecký spolkový prezident Joachim Gauck sa rozhodol pre prerušenie oficiálnej návštevy juhoamerického Peru, zrušenie plánovanej návštevy Uruguaja a predčasný návrat do vlasti. Informácie o prezidentovom rozhodnutí zverejnila v zámorí hovorkyňa úradu hlavy štátu a sprostredkovala ich tlačová agentúra DPA.

"Som ďaleko od Vás z hľadiska kilometrov a celkom blízko pri Vás s mojimi pocitmi a smútkom," uviedol Gauck v prvej reakcii na tragédiu Airbusu leteckej spoločnosti Germanwings.

16:20
Francúzsky Le Parisien zverejnil na svojej webovej stránke mapku, ktorá znázorňuje, ako lietadlo strácalo výšku.
Foto: leparisien.fr/IDE


16:14
Rodinní príslušníci, ktorí mali príbuzných na palube zrúteného lietadla, sa objímajú počas príchodu na letisko v Barcelone 24. marca 2015.
Rodinní príslušníci obetí havárie.
Foto: TASR/AP


16:07
Podľa ČT 24 na letisku v Düsseldorfe je posilnená ochranka a nachádzajú sa tam aj záchranári, ktorí sú pripravení poskytnúť pomoc príbuzným obetí havarovaného lietadla.

16:02
Francúzska vláda zriadila bezplatnú telefónnu linku určenú letu 4U9525. Núdzovú linku zriadili aj Španielsko a Nemecko.

15:47
Francúzska polícia podľa ČT24 práve potvrdila, že na mieste nehody nie sú žiadni pasažieri, ktorí by prežili.

15:44
Podplukovník Bloy, jeden zo záchranárov uviedol, že trosky lietadla sa nachádzajú na niekoľkých hektároch a je k nim veľmi obtiažny prístup. Veľkých trosiek je približne tucet, ostatné sú podľa neho veľmi rozdrobené. "Môže trvať niekoľko dní, kým sa podarí evakuovať telá zo zóny nehody," dodal pre Haute-Provence Site Info.

15:42
Obete leteckej katastrofy si francúzske Národné zhromaždenie uctilo minútou ticha.


15:33
Podľa riaditeľa spoločnosti Germanwings Thomasa Winkelmanna boli na palube aj dve malé deti.

15:30
Posádka lietadla Airbus nemeckej spoločnosti Germanwings nevyslala počas letu žiadny núdzový signál. Urobilo tak francúzske centrum leteckej kontroly, keď s lietadlom stratilo kontakt o 10.53 h, informovala francúzska televízia i-Télé.

15:23
France TV zverejnila zábery, kde lietadlo padlo, ktoré boli natočené z helikoptéry pred touto haváriou.


15:20
Na mieste leteckej nehody zasahuje momentálne podľa Le Parisien 300 policajtov a hasičov.

15:15
Skôr, ako budú medializované mená pasažierov z letu smrti, budú podľa Aeroliniek informovaní príbuzní.

15:13
Pilot stroja bol skúsený a zvyknutý na tento typ lietadla. Mal nalietaných viac než 6000 letových hodín. Predstaviteľ spoločnosti uviedol, že na miesto nešťastia vycestovali zástupcovia spoločností Lufthansa i Germanwings, ako aj špecialisti firmy vyrábajúcej lietadlá Airbus.

15:11
"Posledná rutinná kontrola lietadla prebehla včera 23: marca 2015, spravili ju technici Lufthansy," povedali na tlačovej konferencii zástupcovia Aeroliniek. Zároveň dodali, že posladná pravidelná kontrola prebehla v lete 2013, čo je v súlade so smernicami Lufthansy.

15:02
Podľa katalánskych médií lietadlom cestovala aj približne 20-členná skupina nemeckých školákov, ktorí boli v Barcelone na výmennom pobyte a vracali sa domov.

14:57
Brífing pred odchodom záchranárov k havarovanému lietadlu.



15:50
Svet v posledných rokoch šokovali viaceré letecké katastrofy. FOTOGRAFIE: Letecké katastrofy, ktoré šokovali svet


14:26
Zatiaľ nie je známe, či na palube dopravného lietadla nemeckej nízkorozpočtovej spoločnosti Germanwings, ktoré sa dnes zrútilo vo francúzskych Alpách, boli aj nejakí Slováci. "Verifikuje sa zoznam pasažierov, hneď ako budeme vedieť podrobnosti, budeme verejnosť informovať prostredníctvom sociálnych sietí a médií," uviedol pre TASR riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

História letu lietadla Airbus-A320 z Barcelony do Düsseldorfu



14:17
Hollande sa telefonicky spojil s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a vyjadril solidaritu.

Na archívnej snímke z 11. januára 2015 francúzsky prezident Francois Hollande (vpravo) objíma nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, ktorá pricestovala do Paríža vzdať úctu obetiam teroristických útokov vo Francúzsku.
Foto: TASR/AP


14:15
Na stránke spoločnosti Germanwings na sociálnej sieti Facebook sa bezprostredne po nehode objavilo vyjadrenie spoločnsoti Lufthansa.

Foto: Germanwings


Nízkonákladová nemecká letecká spoločnosť Germanwings patrí spoločnosti Lufthansa.

Stanovisko spoločnosti Lufthansa k leteckej nehode

"Zatiaľ nevieme, čo sa stalo s letom 4U9525. Moje najhlbšie sympatie patria rodinám a priateľom našich pasažierov a členov posádky. Urobíme všetko pre to, aby sme mohli poskytnúť viac informácií."

Carsten Spohr, predseda predstavenstva Lufthansa


"Ak sa naše obavy potvrdia, bude to temný deň pre Lufthansu. Dúfame, že nájdeme preživších," citovala Spohra nemecká tlačová agentúra DPA.


14:05
Približne 45 ľudí na palube dopravného lietadla, ktoré sa dnes zrútilo vo francúzskych Alpách, malo španielske priezviská, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorkyňu španielskej vicepremiérky Soraye Sáenzovej.

Španielska štátna letecká spoločnosť AENA potvrdila, že na palube boli občania Španielska, ich presný počet však neuviedla.
Na snímke tabuľa s príletmi ukazuje let 4U 9525 z Barcelony bez statusu na letisku v Düsseldorfe 24. marca 2015.
Foto: TASR/AP


13:30
Na miesto nešťastia vyrazil aj nemecký veľvyslanec spolu s francúzskym ministrom vnútra Bernardom Cazeneuvom. Nemecká vláda oznámila, že posiela na miesto odborníkov na leteckú bezpečnosť a ministra dopravy Alexandra Dobrindta.

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, archívne foto
Foto: TASR/AP


Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier povedal, že "v týchto ťažkých hodinách sú naše myšlienky so všetkými, ktorí sa obávajú, že ich príbuzní sú medzi pasažiermi alebo členmi posádky".

13:14
Miesto dnešnej havárie dopravného lietadla typu Airbus A320 nemeckej nízkorozpočtovej spoločnosti Germanwings sa nachádza neďaleko francúzskeho mesta Barcelonnette, približne 100 kilometrov severne od mesta Nice. Uviedol to hovorca francúzskeho Generálneho riaditeľstva civilného letectva (DGAC).

13:12
Podľa webovej databázy Airfleets.net má havarované lietadlo 24 rokov a v prevádzke je od roku 1991. Spoločnosť Germanwings uviedla, že ona sama nebola bezprostredne schopná potvrdiť správy o havárii, píše agentúra Reuters.

13:10
Francúzski záchranári smerujú na miesto nešťastia, neďaleko odľahlej a riedko osídlenej obce Méolans-Revel ležiacej na úpätí francúzskych Álp v departemente Alpes-de-Haute-Provence.

Méolans-Revel
Foto: Méolans-Revel


Lietadlo vzlietlo zo španielskej Barcelony o 09.55 h SEČ a podľa nemeckej vzdušnej kontroly sa zrútilo o 10.37 h SEČ, uviedla rakúska stanica ORF.

"Sme si vedomí mediálnych správ. Momentálne vyhodnocujeme vzniknutú situáciu. Ďalšie informácie poskytneme tak skoro, ako to len bude možné," uviedli predstavitelia firmy Airbus.


12:53
Trosky dopravného lietadla, ktoré sa dnes zrútilo vo francúzskych Alpách, sa nachádzajú vo výške 2000 metrov nad morom, informovala agentúra AP s odvolaním sa na francúzske ministerstvo vnútra.

Hovorca rezortu Pierre-Henry Brandet povedal, že očakáva "mimoriadne dlhé a mimoriadne zložité" pátranie a záchrannú operáciu vzhľadom na odľahlosť oblasti.

12:36
Reakcia francúzskeho premiéra
Francúzsky premiér Manuel Valls podľa agentúry Reuters uviedol, že sa obáva, že si pád lietadla vyžiadal do 150 obetí na životoch.

"Príčiny havárie, samozrejme, ešte nepoznáme. Vzhľadom na podmienky havárie sa obávame, že zahynulo 142 až 150 pasažierov a členov posádky," uviedol Valls, ktorého citovala agentúra Reuters.

Premiér zároveň doplnil, že zvolal ministerský krízový štáb, ktorý pomôže koordinovať následky tejto udalosti. Valls vyslal na miesto incidentu ministra vnútra Bernarda Cazeneuva.



12:31
Reakcia francúzskeho prezidenta
Francúzsky prezident Francois Hollande predpokladá, že dnešnú haváriu dopravného lietadla na juhu Francúzska neprežil nikto zo 148 ľudí na palube.

"Na palube bolo 148 ľudí... K nehode došlo v oblasti, ktorá je obzvlášť ťažko dostupná," citovala Hollanda agentúra Reuters. Podľa prezidenta je pravdepodobne medzi obeťami veľký počet nemeckých občanov.



Francúzsky prezident Hollande reaguje na tragickú nehodu



12:30
Denník La Provence v otázke počtu osôb na palube lietadla citoval francúzske letecké úrady. Airbus nemeckej spoločnosti Germanwings, patriacej spoločnosti Lufthansa, podľa zmieneného periodika smeroval z Barcelony do Düsseldorfu.

Na archívnej snímke z 16. októbra 2014 Airbus 320 nemeckej leteckej spoločnosti Germanwings je odparkované na letisku v Kolíne nad Rýnom.
Foto: TASR/AP/Frank Augstein