Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Baskická ETA odovzdá posledné zvyšky svojho arzenálu

Zamaskovaní členovia ETA vyhlasujú ukončenie boja v októbri 2011 Foto: TASR/AP

ETA už predtým avizovala, že dnešné posledné odovzdávanie zbraní pritiahne do Bayonnu "tisíce" jej sympatizantov.

Madrid 8. apríla (TASR) - Baskická separatistická skupina ETA dnes vo francúzskom meste Bayonne oficiálne odovzdala úradom cez sprostredkovateľov zoznam zostávajúcich skýš nachádzajúcich sa v juhozápadnej oblasti Francúzska, v ktorých ukrýva posledné zvyšky svojho arzenálu zbraní a výbušnín. Ide o súčasť dohody o "úplnom odzbrojení" ETA.

S odvolaním sa na medzinárodných odborníkov monitorujúcich tento proces o tom informovala agentúra DPA.

Informácie o zvyšných skrýšach odovzdal počas ceremoniálu v meste Bayonne zástupca baskickej skupiny Jean Noël Etcheverry. Informácie o zbraniach, munícií a výbušninách potom dostali príslušné orgány, ktoré zaistia a zhromaždia tento arzenál, potvrdila Medzinárodná overovacia komisia. "Komisia sa domnieva, že tento krok je pokračovaním odzbrojovania ETA," píše sa vo vyhlásení komisie.

"Ide o veľký krok, nespochybniteľne dôležitý deň," povedal francúzsky minister vnútra Matthias Fekl s tým, že polícia už podniká kroky. Zahájila operáciu, aby lokalizovala osem skladov separatistov zo zoznamu a preverila poskytnuté informácie.

ETA (Baskicko a jeho sloboda) v roku 2011 oznámila, že sa zrieka násilia vo svojom zápase za nezávislosť baskických oblastí na severe Španielska a na juhozápade Francúzska. Ešte sa však musí úplne odzbrojiť alebo rozpustiť.

Skupine sa pripisuje smrť vyše 800 ľudí, ktorých zavraždila v rokoch 1968-2010 pri bombových teroristických útokoch. Obeťami boli zväčša jej "nepriatelia" ako politici a policajti, ale zahynulo aj mnoho náhodných, nevinných ľudí.

Španielska vláda pokladá skupinu ETA za teroristickú organizáciu a s jej predstaviteľmi priamo nekomunikuje.