Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pondelkový kolaps dvoch budov v Marseille má už najmenej štyri obete

Marseille - Hasiči zasahujú po zrútení budovy v blízkosti marseillského Starého prístavu 5. novembra 2018. Foto: TASR/AP

Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner prisľúbil v Marseille objasnenie príčin nešťastia. Podľa jeho slov nemožno vylúčiť, že súvisia s intenzívnymi zrážkami ostatných dní.

Marseille 6. novembra (TASR) - Na štyri sa v utorok večer zvýšil počet obetí kolapsu dvoch budov, ku ktorému došlo v pondelok predpoludním v centre juhofrancúzskeho mesta Marseille. Po telesných pozostatkoch dvoch mužov a jednej ženy záchranári objavili v troskách objektov bezvládne telo ďalšej ženy.

Informovali o tom tlačové agentúry AFP a DPA s odvolaním sa na zdroje prokuratúry.

Na zozname nezvestných osôb je stále niekoľko osôb, úvahy sa v tejto súvislosti pohybujú v rozmedzí od piatich až do ôsmich ľudí. Podľa informácií talianskeho ministerstva zahraničných vecí bola medzi nezvestnými aj občianka tejto krajiny.

Naopak, dvaja chodci, ktorých kamery zachytili krátko pred zrútením budov, by mali byť mimo ohrozenia.

Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner prisľúbil v Marseille objasnenie príčin nešťastia. Podľa jeho slov nemožno vylúčiť, že súvisia s intenzívnymi zrážkami ostatných dní.

Politika juhofrancúzskeho prístavného mesta v oblasti bytovej výstavby však medzičasom čelí ostrej kritike. Nadácie abbého Pierra, ktorá sa angažuje za lepšie bývanie občanov, kritizovala nečinnosť v tejto sfére, ktorá trvá údajne po desaťročia. Zodpovednosť mesta za incident zdôrazňoval aj hovorca istého občianskeho spolku tvrdiac, že zlý stav oboch objektov bol dlhodobo známy. Aj jeden z popredných ľavicových politikov krajiny Jean-Luc Mélenchon sa nechal počuť, že ide o domy chudobných, ktoré kolabujú a že to nie je náhoda.

Jedna z budov bola síce neobývaná, do druhej sa obyvatelia mohli vrátiť po rekonštrukčných prácach po predchádzajúcej evakuácii pre hrozbu prepadnutia sa podlahy v jednom z bytov na prvom poschodí.

Vyšetrovanie prípadu pre podozrenie z trestného činu neúmyselného zabitia a spôsobenia zranení, ktoré prevzala miestna prokuratúra, pokračuje.