Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Gruzínska polícia použila na demonštrantov v Tbilisi slzotvorný plyn

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Protesty proti návrhu zákona o transparentnosti vonkajšieho vplyvu, ktorého posúdenie iniciovala vládnuca strana Gruzínsky sen, trvajú v Gruzínsku už niekoľko týždňov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tbilisi 30. apríla (TASR) - Zásahové jednotky gruzínskej polície použili slzotvorný plyn, aby rozohnali dav odporcov návrhu zákona "o transparentnosti vonkajšieho vplyvu", ktorí sa v utorok podvečer zišli pred budovou parlamentu v centre Tbilisi. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej návrh zákona prerokúvaný v Gruzínsku je obdobou ruského zákona o takzvaných zahraničných agentoch, píše TASR.

Stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) dodala, že medzi policajtmi a demonštrantmi dochádzalo miestami aj k fyzickým potýčkam. V dôsledku použitia "špeciálnej techniky" zo strany polície utrpelo zranenia niekoľko ľudí, pričom najmenej 20 z nich muselo vyhľadať lekársku pomoc. Na miesto stretov bolo vyslaných niekoľko záchranných tímov, informovala podľa RFE/RL rozhlasová stanica Echo Kaukazu odvolávajúca sa na očitých svedkov.

Gruzínske ministerstvo vnútra deklarovalo, že slzotvorný plyn bol použitý z dôvodu neuposlúchnutia príkazov polície.

Protesty proti návrhu zákona o transparentnosti vonkajšieho vplyvu, ktorého posúdenie iniciovala vládnuca strana Gruzínsky sen, trvajú v Gruzínsku už niekoľko týždňov. V prvom čítaní bol návrh tohto zákona parlamentom schválený 17. apríla, v utorok sa začalo jeho prerokúvanie v druhom čítaní.

Prezidentka Salome Zurabišviliová, ktorá sa dištancuje od politiky vládnucej strany, avizovala, že zákon bude vetovať. Vláda má však v parlamente dostatok hlasov na to, aby toto prezidentské veto prehlasovala.

Kritici tvrdia, že zákon prerokúvaný v Gruzínsku sa podobá ruskej legislatíve o tzv. zahraničných agentoch, a pripomínajú, že Kremeľ ho používa na umlčanie svojich odporcov. Západ tvrdí, že cieľ gruzínskej vlády je rovnaký - ovládnuť občiansku spoločnosť.

Predseda Európskej rady Charles Michel upozornil, že návrh zákona o zahraničnom vplyve nie je v súlade so snahou Gruzínska o členstvo v EÚ. Upozornil, že Gruzínsko sa týmto zákonom od EÚ vzďaľuje.

EÚ vlani v decembri udelila Gruzínsku štatút oficiálneho kandidáta, ale upozornila, že kým sa formálne začnú rozhovory o členstve, Tbilisi bude musieť reformovať svoj súdny a volebný systém, znížiť politickú polarizáciu, zlepšiť slobodu tlače a obmedziť moc oligarchov.