Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Guterres odsúdil ruské útoky na ukrajinské prístavné mestá

Generálny tajomník OSN António Guterres, archívne foto. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN podľa vyhlásenia nepoľaví vo svojom úsilí zabezpečiť dostupnosť ukrajinských a ruských potravín a hnojív na svetových trhoch.

New York 20. júla (TASR) - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres vo štvrtok odsúdil ruské nočné útoky na juhoukrajinské prístavné mestá Odesa a Mykolajiv. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Tieto útoky... majú vplyv ďaleko za hranicami Ukrajiny. Už teraz vidíme negatívny vplyv na svetové ceny pšenice a kukurice, ktoré negatívne zasahujú každého, ale najmä zraniteľných ľudí na globálnom juhu," uviedol Guterres vo vyhlásení, ktoré zverejnil jeho hovorca Stéphane Dujarric.

Generálny tajomník OSN podľa vyhlásenia nepoľaví vo svojom úsilí zabezpečiť dostupnosť ukrajinských a ruských potravín a hnojív na svetových trhoch v rámci snahy o zabezpečenie stabilných cien potravín pre spotrebiteľov na celom svete.

Rusko útočilo na ukrajinské čiernomorské pobrežie už tretiu noc po sebe. Moskva tvrdí, že útoky cieli na vojenské objekty. Podľa Kyjeva viedli ruské útoky v noci na stredu k zničeniu 60.000 ton obilia.

Kremeľ v pondelok odmietol predĺžiť obilnú dohodu, ktorá v čase prebiehajúcej vojny umožňovala bezpečný vývoz obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. Platnosť predmetnej dohody, ktorú vlani pomohli sprostredkovať OSN a Turecko, skončila v noci na utorok.

Podľa ukrajinských predstaviteľov si najnovšie ruské nočné útoky na Odeskú a Mykolajivskú oblasť vyžiadali najmenej tri obete. V meste Odesa zahynul pri útoku ochrankár, uviedol gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper. V Mykolajive prišiel o život manželský pár, citovala agentúra Reuters slová tamojšieho starostu Olexandra Sankevyča.