Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Indický premiér bránil zmenu štatútu kašmírskeho regiónu

Na archívnej snímke indický premiér Naréndra Módí. Foto: TASR/AP

Módí sa k nedávnemu kroku indického vedenia vyjadril v prejave, ktorý predniesol pri príležitosti osláv 72. výročia získania nezávislosti Indie.

Naí Dillí 15. augusta (TASR) - Indický premiér Naréndra Módí vo štvrtok vyhlásil, že zrušenie autonómie indického štátu Džammú a Kašmír pomohlo zjednotiť krajinu. V prejave k Dňu nezávislosti Módí ďalej povedal, že medzičasom už bývalý autonómny štatút Kašmíru mal za následok "korupciu" a pre ženy bol nespravodlivý.

Módí sa k nedávnemu kroku indického vedenia vyjadril v prejave, ktorý predniesol pri príležitosti osláv 72. výročia získania nezávislosti Indie. Oslavy sprevádzajú bezprecedentné bezpečnostné opatrenia. Len v metropole Naí Dillí vyslali do ulíc viac ako 20.000 príslušníkov polície a ako ich posilu aj vojakov indickej armády.

V okolí dejiska ústredných osláv konaných v Naí Dillí - Červenej pevnosti, ktorá je významnou stavbou mughalskej architektúry - nainštalovali videokamery vybavené softvérom na rozpoznávanie tvárí. Podľa miestnych médií je tam takýchto kamier približne 500. Polícia tiež nasadila systémy na detekciu a zostrelenie dronov. Na strechách budov v okolí pevnosti rozmiestnili ostreľovačov.

Prísne bezpečnostné opatrenia boli prijaté aj na území štátu Džammú a Kašmír. Podľa televízneho kanála NDTV je v Kašmírskom údolí nasadených okolo 150.000 príslušníkov polície a armády.

Indické úrady sa rovnako obávajú aj provokácií z Pakistanu, ktorý ostro odsúdil rozhodnutie zmeniť štatút prevažne moslimami obývaného štátu Džammú a Kašmír a vytvoriť tam dva administratívne celky, ktoré majú menšie práva než štát.

Pokiaľ ide o Pakistan, ktorý si tiež robí nároky na Kašmír, bude pre situáciu v regióne podľa indických vojenských expertov rozhodujúcich najbližších 24 hodín.

Asi štyri milióny obyvateľov Kašmírskeho údolia sú od 4. augusta v izolácii a takmer úplne bez možnosti komunikovať s vonkajším svetom - vláda totiž znemožnila prístup na internet, pričom nefungujú ani súkromné mobilné siete a pevné linky.

Prezidentský dekrét, ktorý spornému regiónu Kašmír v severozápadnej časti krajiny odoberá osobitný štatút, platí od 5. augusta. Dekrét ruší článok ústavy č. 370 o udelení autonómneho štatútu himalájskemu regiónu Kašmír, v ktorom má prevahu moslimské obyvateľstvo.

Kritici tohto opatrenia tvrdia, že vláda od neho očakáva v prevažne moslimskom Kašmíre demografické zmeny. Zrušenie článku totiž okrem iného povolí príchod hinduistických osadníkov i nákup pozemkov.

Historické územie Kašmíru je rozdelené prevažne medzi Indiu a Pakistan, pričom oba štáty si robia nároky na celý tento himalájsky región. V indickom štáte Džammú a Kašmír, obývanom prevažne moslimami, prebieha od roku 1989 ozbrojené povstanie proti indickej vláde.