Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán zadržal tanker údajne pašujúci ropu do Saudskej Arábie

tanker, ilustračné foto Foto: TASR/AP

S odvolaním sa na vyhlásenie iránskej tlačovej agentúry ISNA o tom v pondelok informovala agentúra Reuters.

Teherán 16. septembra (TASR) - Iránske revolučné gardy zadržali v Perzskom zálive ropný tanker, ktorý údajne do Saudskej Arábie pašoval 250.000 litrov motorovej nafty.

S odvolaním sa na vyhlásenie iránskej tlačovej agentúry ISNA o tom v pondelok informovala agentúra Reuters.

"Zadržali ho neďaleko iránskeho ostrova Veľký Tunb v Perzskom zálive... posádku odovzdali do rúk vládnym orgánom v provincii Hormozgán," uviedla ISNA bez uvedenia národnosti členov posádky.

V sobotu 14. septembra došlo k útoku na dve významné ropné zariadenia v Saudskej Arábii, v dôsledku ktorého výrazne stúpli ceny ropy. Prihlásili sa k nemu jemenskí šiitskí povstalci, tzv. húsíovia, údajne podporovaní Iránom.

Podľa húsíov bolo pri týchto víkendových útokoch použitých desať dronov. Terčom jedného z náletov bol spracovateľský závod štátnej ropnej a plynárenskej spoločnosti Saudi Aramco v meste Bikajk. Drony zaútočili aj na ropné pole Churajs.

Americký prezident Trump v nedeľu vyhlásil, že USA vedia, kto je páchateľom sobotňajšieho útoku, a sú pripravené na odvetu. Podľa neho sa už len čaká na vyjadrenie Saudskej Arábie o tom, kto útok uskutočnil.