Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pápež sa stretol v Janove s robotníkmi v oceliarňach ILVA

Pápež František počas stretnutia s robotníkmi v oceliarňach ILVA v Janove Foto: TASR/AP

František sa cez veľkú závodnú halu prešiel v malom elektrickom aute, pričom mával a zhromaždeným robotníkom v prilbách podával ruku.

Rím 27. mája (TASR) - Neľahký boj, ktorý musia robotníci zvádzať v rámci globalizujúcej sa ekonomiky, vyzdvihol dnes pápež František počas návštevy oceliarní ILVA v severotalianskom meste Janov. Píše o tom agentúra AP.

V príhovore pred približne 3500 zamestnancami týchto železiarskych závodov najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi zároveň zdôraznil dôležitosť takého druhu práce, ktorá dáva ľuďom pocit dôstojnosti, a skritizoval ľudí, ktorí svojich zamestnancov vykorisťujú.

František je rodeným Argentínčanom ale jeho rodičia odišli v prvej polovici 20. storočia z Talianska pred Benitom Mussolinim. Nevyhol sa preto dnes ani svojim osobným pocitom z návštevy Janova, ktorý bol v minulosti prístavom, odkiaľ mnohí Taliani odchádzali za novým životom do Severnej či Južnej Ameriky.

Po návšteve oceliarní sa pápež stretol v janovskej Katedrále sv. Vavrinca s miestnymi duchovnými. Pomodlil sa tiež za koptských kresťanov zabitých v Egypte islamistickými extrémistami. Poznamenal pritom, že v súčasnosti je na svete viac kresťanských mučeníkov, než tomu bolo v staroveku.

K najnovšiemu útoku na kresťanov došlo len tento piatok, tesne pred začiatkom moslimského pôstneho mesiaca ramadán. Maskovaní ozbrojenci v uniformách zaútočili na autobus prepravujúci koptských kresťanov do kláštora južne od egyptského hlavného mesta Káhira. Zahynulo 29 ľudí.

V Egypte išlo už o štvrtý útok na kresťanskú komunitu od vlaňajšieho decembra. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí pripísal tento atentát na vrub skupine Islamský štát (IS), operujúcej zo susednej Líbye. Islamský štát sa dnes k tomuto činu prostredníctvom svojej tlačovej agentúry Amák aj sám prihlásil.