Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Johnson by ako britský premiér odvádzal skvelú prácu, vyhlásil Trump

Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bývalý starosta Londýna Boris Johnson je momentálnym favoritom na funkciu predsedu Konzervatívnej strany a britského premiéra.

Washington 19. júla (TASR) - Americký prezident Donald Trump v piatok vyhlásil, že kandidát na budúceho britského premiéra Boris Johnson by na tejto pozícii "odvádzal skvelú prácu". Trumpovo vyjadrenie prišlo po ich štvrtkovom telefonickom rozhovore, informovala agentúra AFP.

"Mám ho rád. Včera som s ním hovoril," povedal Trump novinárom z Oválnej pracovne Bieleho domu. "Bude odvádzať skvelú prácu. Vychádzame spolu dobre," dodal Trump.

Bývalý starosta Londýna Boris Johnson, známy tiež z tzv. brexitovej kampane za vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie, je momentálnym favoritom na funkciu predsedu Konzervatívnej strany a zároveň britského premiéra. Vyplýva to z jedného z posledných prieskumov, ktoré zverejnila spravodajská webová stránka ConservativeHome.com. Johnsona podľa prieskumu podporuje viac ako 70 percent straníckych voličov.

Hlasovanie o novom predsedovi konzervatívcov, o ktorom rozhoduje v korešpondenčnom hlasovaní približne 160.000 členov strany, sa ukončí 22. júla. Meno novozvoleného lídra bude oficiálne vyhlásené nasledujúci deň.