Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea zaznamenala najteplejší apríl za posledných 50 rokov

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

V celoštátnom meradle prekročili priemerné aprílové teploty hodnotu z rokov 1991 – 2020, ktorá sa pohybovala na úrovni 12,1 stupňa Celzia.

Soul 7. mája (TASR) - Južná Kórea tento rok zaznamenala najteplejší mesiac apríl od začiatku meraní v roku 1973. V porovnaní s predošlými rokmi bola priemerná denná teplota v apríli vyššia o 2,5 stupňa Celzia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"V roku 2024 bola najvyššia priemerná teplota v apríli 14,9 stupňa Celzia," uviedol v utorok Kórejský meteorologický úrad (KMA). Posledný teplotný rekord – 14,7 stupňa Celzia – namerali v roku 1998.

V celoštátnom meradle prekročili priemerné aprílové teploty hodnotu z rokov 1991 – 2020, ktorá sa pohybovala na úrovni 12,1 stupňa Celzia. Minulý mesiac bol teda o 2,8 stupňa Celzia teplejší.

Mimoriadne vysoké teploty namerali 14. apríla. V niektorých oblastiach hlavného mesta Soul a v provincii Kangwon sa teplota vyšplhala až na približne 30 stupňov Celzia.

Nad Filipínskym morom a východne od Taiwanu sa podľa KMA vytvorila tlaková výš, v dôsledku čoho do Južnej Kórey prúdi teplý južný vietor.

Svetová meteorologická organizácia (WMO) tvrdí, že Ázia sa otepľuje mimoriadne rýchlym tempom oproti svetovému priemeru. Podľa vedcov klimatická zmena spôsobuje, že horúčavy trvajú dlhšie, vyskytujú sa čoraz častejšie a sú intenzívnejšie.

Veľké časti južnej a juhovýchodnej Ázie v poslednom čase sužuje vlna horúčav. Teplotné rekordy preto zaznamenali od Mjanmarska po Filipíny. Tohtoročné mimoriadne teplé počasie navyše podporuje klimatický jav El Niňo, píše AFP.