Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Kolumbijský súd uznal environmentálnych utečencov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V Kolumbii sú už milióny ľudí vysídlených v dôsledku šesť desaťročí trvajúceho ozbrojeného konfliktu.

Bogota 24. apríla (TASR) - Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Podľa vyhlásenia, ktoré ústavný súd vydal v pondelok neskoro večer, môžu byť ľudia násilne vysídlení v dôsledku "náhlych environmentálnych katastrof alebo procesov postupného zhoršovania sa životného prostredia, ako je zmena klímy, odlesňovanie alebo okysľovanie oceánov".

V Kolumbii sú už milióny ľudí vysídlených v dôsledku šesť desaťročí trvajúceho ozbrojeného konfliktu.

Súd v tomto prelomovom prípade pre Latinskú Ameriku rozhodol v žalobe vidieckeho páru, ktorý tvrdil, že bol vyhnaný zo svojej pôdy, pretože rieka Bojabá v departemente Arauca na východe krajiny sa opakovane vyliala z brehov. Manželia tvrdili, že pre spôsobené škody sa už nemohli vrátiť domov, a uviedli, že úrady im neposkytli dostatočnú pomoc.

Súd skonštatoval, že štát má "povinnosti pred, počas a po presídlení v dôsledku environmentálnych faktorov". Patrí medzi ne organizovanie cvičení núdzovej evakuácie či poskytnutie priestorov na premiestnenie ľudí postihnutých environmentálnou katastrofou.

Súd rozhodol, že štát musí zabezpečiť základné práva tohto páru, rovnako ako to urobil v prípade viac ako 8,6 milióna ľudí vysídlených v dôsledku ozbrojeného konfliktu - mnohí z nich utiekli z vidieka a našli útočisko v mestách.

Odborníci tvrdia, že suchá a záplavy, ktoré sa budú v dôsledku zmeny klímy zhoršovať, ohrozujú prírodné bohatstvo Kolumbie, jednej z krajín s najväčšou biodiverzitou na svete.