Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

MAAE potvrdila nález mín v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne

Na leteckej snímke zverejnenej Planet Labs PBC Záporožská jadrová elektráreň v meste Záporožie na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Míny objavili experti v pásme vymedzenom vonkajšími a vnútornými bariérami umiestnenými po obvode elektrárne.

Kyjev/Viedeň 25. júla (TASR) - Experti z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) objavili protipechotné míny počas svojej nedeľňajšej inšpekcie v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny, ktorú okupujú ruské sily. Oznámil to v pondelok šéf MAAE Rafael Grossi, píše TASR podľa správy agentúry DPA.

Míny objavili experti v pásme vymedzenom vonkajšími a vnútornými bariérami umiestnenými po obvode elektrárne. MAAE vo svojom vyhlásení uviedla, že sa nachádzali v oblasti, ktorá je pre zamestnancov elektrárne neprístupná.

"Prítomnosť takýchto výbušnín v areáli (elektrárne) je však v rozpore s bezpečnostnými štandardmi MAAE a pokynmi pre jadrovú bezpečnosť, pričom vytvára ďalší psychologický tlak na zamestnancov elektrárne," uviedol Grossi. Dodal však, že takéto míny objavili inšpektori MAAE už aj počas predošlých kontrol.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomína, že podobné vyhlásenie vydal Grossi už v júni, pričom rovnako ako teraz naznačil, že objavené míny nepredstavujú hrozbu pre bezpečnosť elektrárne.

V pondelňajšom vyhlásení konkrétne uviedol, že podľa prvotného hodnotenia MAAE by ani v prípade výbuchu nemali ohroziť jadrovú bezpečnosť elektrárne a tamojších systémov. Inšpektorom z MAAE bolo podľa jeho slov povedané, že rozmiestnenie mín je "vojenským rozhodnutím" v oblasti, ktorú "má pod kontrolou (ruská) armáda".

Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES), ktorá je najväčšia svojho druhu v Európe, obsadilo Rusko v marci 2022 krátko po začiatku svojej vojenskej invázie na Ukrajinu. Všetkých šesť reaktorov ZAES je odstavených od vlaňajšieho septembra. Elektráreň však stále potrebuje elektrinu a kvalifikovaných pracovníkov na prevádzku chladiacich systémov a ďalších bezpečnostných zariadení.

V okolí ZAES zároveň viackrát došlo k ostreľovaniu, pričom Moskva a Kyjev sa v súvislosti s touto elektrárňou vzájomne obviňujú, že chcú vyprovokovať jadrovú katastrofu.