Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Macron a Merkelová žiadajú ukončiť tureckú ofenzívu v Sýrii

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) s manželkou Brigitte (vpravo) s nemeckou kancelárkou Angelu Merkelovú. Foto: TASR/AP

Turecká operácia vyvolala rozsiahlu medzinárodnú kritiku a varovania Spojených štátov a Európskej únie pred možnými sankciami.

Paríž 13. októbra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v nedeľu spoločne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou na ukončenie ofenzívy tureckej armády proti Kurdom v severovýchodnej Sýrii. Varovali, že táto operácia môže vyústiť do "neudržateľnej" humanitárnej situácie a posilniť teroristickú organizáciu Islamský štát (IS), píše agentúra AFP.

"Naším spoločným želaním je, aby sa ofenzíva skončila," povedal na spoločnej tlačovej konferencii v Paríži s kancelárkou Merkelovou.

Nemecká kancelárka podľa Macrona v nedeľu hodinu telefonovala s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a povedala mu: "Musíme ukončiť túto tureckú inváziu".

"Sú na to humanitárne dôvody," povedala kancelárka novinárom. "Túto situáciu proti Kurdom nemôžeme viac akceptovať. Musí sa nájsť absolútne iné riešenie," dodala.

Podľa Macrona by ofenzíva mohla spôsobiť "neudržateľnú humanitárnu situáciu" a zároveň pomôcť džihádistom IS, s ktorými Kurdi bojovali, sa "znova usadiť v regióne".

Invázia Turecka do severovýchodnej Sýrie (operácia Prameň mieru), kde operujú Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF), dlhoročný spojenec Spojených štátov v boji proti teroristom z organizácie Islamský štát, sa začala v stredu. Ankara ju spustila po tom, ako sa z tejto oblasti stiahli americkí vojaci.

Turecká operácia vyvolala rozsiahlu medzinárodnú kritiku a varovania Spojených štátov a Európskej únie pred možnými sankciami.