Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Obrnené vozidlá v Maďarsku nasadili kvôli ochrane trhov, nie protestom

Vztýčením štátnej vlajky sa začali v pondelok 20. augusta 2018 v Budapešti ústredné oslavy štátneho sviatku zakladateľa štátu, prvého uhorského kráľa sv. Štefana. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Protestujúci sa večer dostali do policajtmi stráženého areálu sídla vládnej strany Fidesz na Lendvayho ulici, kde zapálili dymovnicu.

Budapešť 12. decembra (TASR) - Maďarská vláda sa po utorňajšom útoku vo francúzskom Štrasburgu rozhodla posilniť ochranu vianočných trhov v Budapešti, ku ktorým v stredu vyslala obrnené transportéry protiteroristického centra TEK, uviedla agentúra MTI s odvolaním sa na informáciu kabinetu.

Spravodajský server Index.hu pôvodne pohyb vojenských vozidiel spájal s podvečerným protestom v uliciach Budapešti proti schváleniu ostro kritizovanej novely zákonníka práce v maďarskom parlamente, v zmysle ktorej sa zvýši rámec ročných nadčasov zamestnancov z terajších 250 na 400 hodín.

Demonštranti popoludní obsadili Margitin most, na ktorom policajti zastavili premávku električiek a požiadali cestujúcich, aby z nich vystúpili von. Dav, ktorý sa časom rozrástol na niekoľkotisícový, skandoval "Poďte s nami!", "Diktátor!", "Vláda mafie!" či "Orbán zmizni!".

Protestujúci sa večer dostali do policajtmi stráženého areálu sídla vládnej strany Fidesz na Lendvayho ulici, kde zapálili dymovnicu. Podľa spravodajského servera Hvg.hu demonštranti, medzi ktorými sú najmä mladí ľudia, začali spievať francúzsku hymnu a vydali sa späť smerom k parlamentu na Kossuthovo námestie.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)