Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Malijský premiér Soumeylou Boubeye Maiga odstúpil

Soumeylou Boubeye Maiga, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Mali ako prevažne saharská krajina sa zmieta v rozvrate od roku 2012, keď vypuklo povstanie Tuaregov a ich spojeneckí džihádisti prevzali kontrolu nad polovicou krajiny.

Bamako 19. apríla (TASR) - Malijský premiér Soumeylou Boubeye Maiga a jeho celý vládny kabinet vo štvrtok odstúpili. K rezignácii došlo mesiac po masakre približne 160 fulbských pastierov etnickou skupinou občianskej sebaobrany.

"Prezident prijal rezignáciu premiéra a členov vlády," uvádza sa vo vyhlásení malijského prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu, z ktorého citovala tlačová agentúra Reuters. Hoci sa príčina tohto kroku neuvádza, zákonodarcovia v stredu diskutovali o možnosti vyslovenia nedôvery vláde vzhľadom na uvedený masaker a zlyhanie pri odzbrojovaní islamských militantov.

Masaker sa odohral 23. marca v dedine Ogossagou a stoja za ním podozriví členovia konkurenčnej dogonskej komunity. Incident nasledoval po smrteľnom útoku džihádistov na vojenskú pozíciu, pri ktorom prišlo o život najmenej 23 vojakov. K zodpovednosti za útok sa prihlásila miestna odnož medzinárodnej teroristickej siete al-Káida.

Mali ako prevažne saharská krajina sa zmieta v rozvrate od roku 2012, keď vypuklo povstanie Tuaregov a ich spojeneckí džihádisti prevzali kontrolu nad polovicou krajiny. Situácia si vyžiadala intervenciu francúzskych síl.

Vláda sa dostala pod narastajúci tlak pre spôsob, akým rieši násilie v odbojnom regióne Mopti a zmienený masaker v blízkosti hraníc s Burkinou Faso, dopĺňa tlačová agentúra AFP.

"Čoskoro bude vymenovaný nový premiér a nová vláda. Predchádzať tomu budú konzultácie so všetkými politickými silami z väčšinovej koalície i opozície," uvádza sa ďalej v prezidentovom vyhlásení.

Začiatkom apríla vyšli do ulíc desaťtisíce demonštrantov, ktorí protestovali proti nárastu násilia v krajine, obviňujúc malijskú vládu, že nerobí dosť pre jeho zastavenie. Protesty zvolali moslimskí náboženskí lídri, organizácie zastupujúce fulbskú komunitu, opozičné strany a skupiny občianskej spoločnosti.