Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Malta prijme 49 migrantov z nemeckých lodí. Rozdelí si ich 8 krajín EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K pobrežiu Malty ich majú dopraviť hliadkovacie plavidlá tamojšej armády.

Valletta 9. januára (TASR) - Malta umožní vstup na svoje územie 49 migrantom, ktorých v decembri zachránili v Stredozemnom mori lode dvoch nemeckých humanitárnych organizácií. Migrantov si následne prerozdelí osem členských krajín EÚ.

Oznámil to v stredu maltský premiér Joseph Muscat, ktorého citovala agentúra DPA. Podľa Muscata si všetkých 49 migrantov po vylodení prerozdelia Francúzsko, Holandsko, Írsko, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Rumunsko a Taliansko. K pobrežiu Malty ich majú dopraviť hliadkovacie plavidlá tamojšej armády.

Posádka nemeckej organizácie Sea-Watch 22. decembra zachránila 32 migrantov z člna pašerákov, ktorý sa nachádzal na dohľad Malty. Ďalších 17 ľudí vzala 29. decembra na palubu posádka organizácie Sea-Eye. Ani jedno plavidlo nedostalo povolenie zakotviť a nechať migrantov vystúpiť na breh.

Organizácie Sea-Watch a Sea-Eye v utorok upozornili na zhoršujúci sa zdravotný stav migrantov na oboch lodiach, ktorí sú podľa nich vyčerpaní a trpia morskou chorobou. V oblasti sa pritom zhoršujú aj plavebné podmienky.

Valletta podmienila prijatie tejto skupiny migrantov aj prerozdelením ďalších 249 osôb, ktoré boli zachránené v decembri a už sa nachádzajú na Malte. Približne 131 z nich si prerozdelia iné štáty Európskej únie, 44 sa vráti do svojho domovského Bangladéša a zvyšok bude môcť zostať na Malte.

Eurokomisia ocenila ochotu


Európska komisia (EK) v stredu zablahoželala Malte a ďalším ôsmim členským štátom EÚ, že sa im podarilo dosiahnuť dohodu o prerozdelení 49 migrantov, ktorých v decembri zachránili v Stredozemnom mori lode dvoch nemeckých humanitárnych organizácií. Kriticky sa vyslovila na adresu členských krajín, že sa im nepodarilo nájsť riešenie oveľa skôr.

Podľa slov eurokomisára pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitrisa Avramopulosa "posledných niekoľko týždňov nebolo najlepším obdobím Európy".

"Držať 49 ľudí na lodiach na mori skoro tri týždne, to nie je vec, ktorá vystihuje Európsku úniu," uviedol Avramopulos pred novinármi v Bruseli. V tejto súvislosti zdôraznil, že ak nie sú rešpektované hodnoty ľudskosti a solidarita, "tak potom to už nie je Európa".

Komisár vyzval členské štáty, ktoré prejavili ochotu pomôcť, aby si migrantov, ktorí boli vylodení na Malte, okamžite prerozdelili a aby ich prípady administratívne rýchlo spracovali. Podľa jeho slov sú príslušné agentúry EÚ pripravené týmto členským krajinám pomôcť.

Migrantov si prerozdelia Francúzsko, Holandsko, Írsko, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Rumunsko a Taliansko. Z nových členských krajín ochotu prejavilo jedine Rumunsko, ktoré je v súčasnosti predsedníckou krajinou v Rade EÚ.

Avramopulos zároveň požiadal členské štáty EÚ, aby vytvorili "udržateľný a predvídateľný mechanizmus", ktorým by sa dokázali vyrovnať s novými podobnými prípadmi, aby sa pri záchrane migrantov na mori nemuselo opätovne hľadať ad hoc riešenie.

"Európa musí rešpektovať svoju morálnu a ľudskú povinnosť," povedal Avramopulos pred zástupcami médií.