Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Mayová: Druhé referendum o brexite sa konať nebude

Theresa Mayová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Za nové referendum o brexite sa podľa prieskumu Sky News vyslovilo 50 percent respondentov.

Londýn 31. júla (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová zopakovala svoj odmietavý postoj voči ďalšiemu referendu o brexite. Vyjadrila sa tak prostredníctvom svojho hovorcu v reakcii na najnovší prieskum spravodajskej stanice Sky News.

Prieskum, ktorého výsledky zmienená stanica zverejnila v pondelok, ukázal, že väčšina Britov by uvítala nové referendum, v ktorom by sa rozhodovali medzi dohodou o podmienkach brexitu navrhnutých vládou, žiadnou dohodou a zotrvaním Británie v EÚ.

Labouristický člen Snemovne lordov Peter Mandelson na výsledky prieskumu reagoval pre Sky News vyhlásením, že ďalšie referendum o konečnej dohode brexitu predstavuje pre premiérku "jedinú cestu vpred".

Downing Street na výsledky prieskumu i jeho slová kontrovala vyhlásením, že druhé referendum o brexite sa za "žiadnych okolností" konať nebude.

Z výsledkov nového prieskumu tiež vyplynulo, že dve tretiny Britov - vrátane tých, ktorí v roku 2016 v referende hlasovali za vystúpenie Británie z EÚ - si teraz myslia, že výsledok rokovaní s Úniou dopadne pre krajinu zle. Značný nárast respondentov bol zaznamenaný aj v skupine osôb, ktorá si myslí, že brexit sa negatívne dotkne ich osobne, britskej ekonomiky i krajiny ako takej.

Za nové referendum o brexite sa podľa prieskumu Sky News vyslovilo 50 percent respondentov. Proti nemu bolo 40 percent opýtaných, zatiaľ čo desať percent sa v tejto otázke nevedelo prikloniť na žiadnu stranu.