Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Merkelová varovala, že útočné slová môžu viesť k násilným činom

Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka sa tak vyjadrila v súvislosti s vraždou komunálneho politika Waltera Lübckeho zo začiatku júna.

Goslar 20. júna (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu varovala, že útočné slová môžu viesť k násilným činom. Vyjadrila sa tak v súvislosti s vraždou komunálneho politika Waltera Lübckeho zo začiatku júna, o ktorej sa predpokladá, že bola motivovaná pravicovým extrémizmom. Informovala o tom agentúra DPA.

Počas návštevy školy v meste Goslar v Dolnom Sasku Merkelová pred študentmi uviedla, že sa obáva toho, že po prelomení bariér môže mať vášnivá rétorika nechcené negatívne dôsledky.

Merkelová podporuje diskusiu a podľa nej je v poriadku trvať na svojom postoji, zároveň však dodala, že ľudia by mali viesť zdvorilý dialóg.

Waltera Lübckeho našli začiatkom júna zastreleného na terase svojho domu v spolkovej krajine Hesensko, pričom vyšetrovatelia predpokladajú, že išlo o vraždu motivovanú pravicovým extrémizmom. Muža podozrivého z tejto vraždy, ktorý bol údajne napojený na extrémistickú scénu, zatkla polícia minulú sobotu. Lübcke sa počas masovej migrácie do Nemecka zasadzoval za práva žiadateľov o azyl, za čo si vyslúžil vyhrážky od prívržencov krajnej pravice.

Polícia v stredu potvrdila, že po vražde politika primátorka Kolína nad Rýnom Henriette Rekerová dostala vyhrážky smrťou. Podľa hovorcu polície zatiaľ nie je možné povedať, či prípady spolu súvisia.

V súvislosti s Lübckeho prípadom plánuje nemecký Spolkový snem na budúcu stredu zvolať mimoriadnu schôdzu, dodáva DPA.