Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Cyklón Kenneth si vyžiadal najmenej jednu obeť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Keď sa cyklón Kenneth priblížil k Mozambiku, dosiahol podľa informácií centra pre varovanie pred tropickými cyklónami silu štvrtej kategórie - hurikánu - s rýchlosťou vetra 220 kilometrov za hodinu.

Johannesburg 26. apríla (TASR) - Najmenej jednu obeť si vyžiadal cyklón Kenneth, ktorý v piatok zasiahol sever Mozambiku. Nový cyklón udrel v tejto juhoafrickej krajine len šesť týždňov po tom, ako tam cyklón Idai usmrtil viac než 600 ľudí a státisíce vyhnal z domovov. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Očakáva sa, že v postihnutej oblasti spadne v nadchádzajúcich desiatich dňoch zhruba 600 milimetrov zrážok, čo predstavuje dvakrát vyšší úhrn, než to bolo v marci po cyklóne Idai v meste Beira za približne rovnaké obdobie, oznámil Svetový potravinový program (WFP). Zároveň dodal, že na pomoc ľuďom zasiahnutým cyklónom je pripravených 1000 ton potravinových zásob.

Jednu ženu v meste Pemba podľa miestneho núdzového strediska usmrtil padajúci strom. Cyklón zničil i množstvo domov v okrese Macomia v provincii Cabo Delgado. V meste Palma sa potopili štyri lode; neboli pritom hlásené žiadne obete.

Keď sa cyklón Kenneth priblížil k územiu Mozambiku, dosiahol podľa informácií centra pre varovanie pred tropickými cyklónami silu štvrtej kategórie - hurikánu - s rýchlosťou vetra 220 kilometrov za hodinu. Vláda už vo štvrtok preventívne evakuovala približne 30.000 ľudí.

Cyklón Kenneth spôsobil vo štvrtok zosuvy pôdy v oblastiach, kde sa búrka s takou intenzitou nevyskytla za posledných 60 rokov, uviedli meteorologické úrady.

Organizácia Spojených národov vyhlásila, že je to prvýkrát, čo túto krajinu počas jedného ročného obdobia zasiahli dva cyklóny. OSN varovala pred rozsiahlymi povodňami.

V niektorých oblastiach v severnom Mozambiku a meste Pemba zaznamenali aj výrazné výpadky elektrického prúdu, uviedla hovorkyňa Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca Katie Wilkesová.