Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Muž pobodal nožom v nákupnom centre troch ľudí

Na snímke polícia pred nákupným centrom v anglickom Manchestri. Foto: TASR/AP

Miestom činu bolo nákupné centrum Arndale v centre Manchestru.

Londýn 11. októbra (TASR) - Muža, ktorý v piatok v nákupnom centre v anglickom meste Manchester zranil nožom troch ľudí, zadržali pre podozrenie zo spáchania trestného činu terorizmu. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Zástupca veliteľa polície v Manchestri Russ Jackson uviedol, že muž mal v ruke "veľký nôž", s ktorým sa "vrhal na ľudí a naháňal ich". Keď sa k nemu priblížili neozbrojení príslušníci pomocného policajného zboru, zaútočil aj na nich. Policajti boli nútení zavolať pomoc a muža následne spacifikovali príslušníci policajného komanda.

Pri útoku utrpelo zranenia päť ľudí. Ani jeden z nich nie je zranený vážne, dodal Jackson. Aké motívy podozrivého k činu viedli, je predmetom vyšetrovania. Zatiaľ je známe len to, že konal sám.

Manchesterská polícia predtým uviedla, že približne 40-ročný muž pobodal piatich ľudí, neskôr spresnila, že bodné zranenia utrpeli tri osoby. S bodnými zraneniami boli po incidente do nemocnice prevezené dve ženy a približne 50-ročný muž. Ďalšia obeť - približne 40-ročná žena - bola ošetrená na mieste. Aké zranenie žena utrpela, polícia nešpecifikovala. Na mieste zasahovalo 13 vozidiel rýchlej zdravotníckej pomoci a "veľký počet" zdravotníkov.

K incidentu, ku ktorému došlo v piatok v obchodnom dome Arndale v centre Manchestru, sa vyjadril aj britský premiér Boris Johnson. "Incident v Manchestri ma šokoval. Myslím na zranených a všetkých, ktorých sa to dotklo," napísal na Twitteri britský premiér. Zároveň sa poďakoval policajtom a zdravotníkom, ktorí na mieste zasahovali.

Chronológia teroristických útokov nožom v Británii od roku 2013:



22. mája 2013 - Londýn - Dvojica v Británii narodených extrémistov inšpirovaných teroristickou sieťou al-Káida dobodala v Londýne na smrť vojaka Leeho Rigbyho, ktorý bol v tom čase mimo službu. Muži ho najskôr zrazili autom a následne usmrtili nožmi a sekáčom. Útočníka a jeho komplica odsúdili na doživotie.

5. decembra 2015 - Londýn - Taxikár inšpirovaný extrémistickou skupinou Islamský štát a vyzbrojený nožom sa pokúsil odrezať hlavu cestujúcemu na stanici metra Leytonstone. Páchateľa somálskeho pôvodu odsúdili na doživotie vo väzenskom zariadení pre duševne chorých s najvyšším stupňom stráženia.

22. marca 2017 - Londýn- Khalid Masood ozbrojený nožom vyčíňal v blízkosti britského parlamentu v londýnskej štvrti Westminster. Najprv zrážal autom chodcov na Westminsterskom moste, potom z auta vystúpil a dobodal na smrť ozbrojeného policajta vo vchode na pozemok parlamentu. Pri útoku zahynuli šiesti ľudia vrátane útočníka a jedného policajta. Zranenia utrpelo približne 40 osôb. Britská polícia uviedla, že šlo o teroristický útok.

20. júla 2018 - Londýn - Na tri doživotné tresty väzenia odsúdili v Británii 28-ročného muža, ktorý plánoval útoky nožom na poslancov britského parlamentu. Khalida Aliho zadržali 27. apríla 2017 neďaleko budovy britského parlamentu v Londýne a polícia u neho našla tri nože.

8. septembra 2018 – Barnsley - Britská polícia zatkla ženu, ktorá nožom ohrozovala ľudí v centre anglického mesta Barnsley, ležiace približne 250 kilometrov od Londýna. Incident si vyžiadal jedno ľahšie zranenie. Podľa správ svedkov sa žena so šatkou na hlave vyhrážala chodcom na ulici a naháňala ich s 30 centimetrovým kuchynským nožom v ruke.

2. novembra 2018 – Londýn - Dvaja ľudia utrpeli zranenia pri incidente, ku ktorému došlo v sídle spoločnosti Sony Music v obvode Kensington a Chelsea v západnej časti Londýna. Páchateľ, ktorého sa podarilo zadržať, tam nožom zranil dvoch ľudí.

24. novembra 2018 - Londýn - Britská polícia zatkla muža po tom, ako pred vlakovou stanicou vo východnej časti Londýna zranil nožom policajta.

5. apríla 2019 – Londýn - Britská polícia obvinila 29-ročného muža z piatich pokusov o vraždu. Obvinenie nasleduje po sérii prípadov pobodania na severe Londýna, ktoré zosilnili obavy verejnosti z rastúceho počtu zločinov páchaných nožom. V roku 2018 došlo v Anglicku a Walese k 285 smrteľným prípadom pobodania, čo je najvyšší počet od začatia ich zaznamenávania pred vyše 70 rokmi.

15. augusta 2019 – Londýn - Vážne zranenia utrpel muž, ktorého pred budovou ministerstva vnútra v Londýne porezal nožom na tvári neznámy páchateľ. Muža na mieste ošetrili privolaní zdravotníci s tým, že bol prevezený na najbližšie traumatologické oddelenie.