Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Na ruskej Sibíri sa začína sezóna lesných požiarov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najhoršia situácia je v Židovskej autonómnej oblasti a v Chabarovskom kraji.

Moskva/Praha 30. apríla (TASR) - Už najmenej v siedmich regiónoch ruskej Sibíri vypukli mohutné lesné požiare. Podľa štátnej organizácie Avialesoochrana momentálne evidujú 41 požiarov na celkovej rozlohe 40.374 hektárov, informovala v utorok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), na ktorú sa odvoláva TASR.

Najhoršia situácia je v Židovskej autonómnej oblasti a v Chabarovskom kraji. Miestne úrady boli nútené požiadať o pomoc pri hasení aj federálne zálohy.

V Chabarovskom kraji s požiarmi bojuje viac ako 380 hasičov, 60 kusov pozemnej techniky a sedem lietadiel. Na pomoc im vyslali aj posily z Amurskej oblasti. Úrady zvažujú vyhlásenie stavu núdze, čo by im umožnilo požiadať o financie z federálnych zdrojov.

Federálne ministerstvo pre mimoriadne situácie v pondelok informovalo, že v 23 regiónoch Ruska platí osobitný režim, ktorý ľuďom zakazuje vstup do lesov a aktivity v nich.

Rezort okrem toho pripomenul, že osobitný protipožiarny režim prísne zakazuje vypaľovať suchú trávu, odpadky a vykonávať na území vidieckych a mestských sídiel a záhradkárskych osád akékoľvek činnosti s rizikom vypuknutia požiaru. Porušenie pravidiel požiarnej bezpečnosti v lesoch a priľahlých oblastiach je trestné.

Kým na východe Sibíri vyčíňajú lesné požiare, viaceré regióny v jej západnej časti pri hraniciach s Kazachstanom sužujú rozsiahle záplavy. Vyvolal ich rýchlo topiaci sa sneh z pohoria Ural. Voda zaplavila rozsiahle územia na Urale, západnej Sibíri, Povolží, ale aj Kazachstane, kde tieto záplavy označujú za najväčšiu pohromu za posledných 80 rokov.