Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na Srí Lanke došlo k ďalšiemu výbuchu

Dym stúpa po explózii zaparkovaného vozidla neďaleko kostola sv. Antona na Srí Lanke 22. apríla 2019. Foto: TASR/AP

Polícia spresnila, že nešlo o kontrolovanú explóziu, aké sa uskutočnili v uplynulých dňoch.

Kolombo 25. apríla (TASR) - Ďalší výbuch zaznamenali vo štvrtok v srílanskom meste Pugoda ležiacom východne od metropoly Kolombo. Bezprostredne neboli hlásené žiadne obete, informovala tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na policajné zdroje.

Polícia vyšetruje výbuch, ktorý sa odohral na prázdnom pozemku za dvorom miestneho magistrátu. Polícia spresnila, že nešlo o kontrolovanú explóziu, aké sa uskutočnili v uplynulých dňoch.

Výbuch prišiel v čase intenzívneho napätia, ktoré vládne na Srí Lanke od nedeľňajších samovražedných bombových útokov, ktoré si v tomto ostrovnom štáte vyžiadali najmenej 359 mŕtvych a približne 500 zranených.

Srílanské úrady medzitým odvolali stav zvýšenej ostražitosti v centrálnej banke v Kolombe; budovu uzatvorili po varovaní o hroziacom výbuchu. Pracovníci banky mohli budovu opustiť, potvrdili dva zdroje z prostredia danej inštitúcie.

Podniky v Kolombe odporučili zamestnancom zdržiavať sa vo vnútri



Firmy a podniky v srílanskom hlavnom meste Kolombo odporučili svojim zamestnancom, aby sa vo štvrtok do 14.00 h zdržiavali vo vnútri. Dôvodom je možná bezpečnostná hrozba a prebiehajúca pátracia operácia v metropole. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

John Keells Holdings, materská spoločnosť hotela Cinnamon Grand, jedného z miest zasiahnutých na Veľkonočnú nedeľu bombovými útokmi, poslala vo štvrtok zamestnancom e-mail o nespresnenej hrozbe.

Zatiaľ nie je jasné, kto alebo ktorý orgán konkrétne je pôvodcom varovania.

Austrálsky premiér Scott Morrison vo štvrtok oznámil, že jeden zo samovražedných bombových útočníkov na Srí Lanke bol pred niekoľkými rokmi v Austrálii.

Podľa Morrisona bola táto osoba v Austrálii na študentské, ako aj absolventské a pracovné víza, pričom mal tiež víza pre manželku a dieťa. Táto osoba odišla z Austrálie začiatkom roka 2013.

Morrison novinárom povedal, že väzba tejto osoby na Austráliu sa spomína v súvislosti s prebiehajúcim vyšetrovaním a ďalej to už nebude komentovať.

Britský bezpečnostný predstaviteľ zasa potvrdil, že podľa presvedčenia úradov jeden z bombových útočníkov študoval v rokoch 2006 a 2007 v Spojenom kráľovstve. Tento nemenovaný bezpečnostný predstaviteľ uviedol, že britské tajné služby nesledovali Abdula Lathifa Jameela Mohameda počas jeho pobytu v krajine. Jeho meno prvýkrát zverejnila televízna stanica Sky News.

Medzitým japonské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že pri bombových útokoch na Srí Lanke zahynul japonský občan a štyria ďalší občania utrpeli zranenia.

Telo osoby vo štvrtok nadránom vrátili do Japonska.

Predstavitelia na letisku Narita neďaleko Tokia sklonili hlavy, keď rakvu, zahalenú modrou celtou a s kyticou bielych kvetov na vrchu, vyložili z lietadla.

Japonské médiá identifikovali obeť ako 39-ročnú Kaori Takahašiovú. Podľa správ práve raňajkovala s rodinou v hoteli Šangri-La, keď nastal výbuch. Takahašiová zomrela a jej manžel a dcéra utrpeli zranenia.

Japonské ministerstvo nezverejnilo totožnosť mŕtvej obete ani zranených.

Väčšinu obetí tvoria Srílančania, ale o život prišlo aj vyše 30 cudzincov.

Na Srí Lanke zatkli ďalších podozrivých, platí zákaz používania dronov



Polícia na Srí Lanke zatkla ďalších 16 ľudí v súvislosti so sériou bombových útokov počas Veľkonočnej nedele, ktoré si vyžiadali najmenej 359 ľudských životov a najmenej 500 zranených. Informáciu oznámili vo štvrtok srílanskí predstavitelia, ktorých citovali tlačové agentúry DPA a AP.

Srílanské úrady vo štvrtok v meste Pugoda, približne 35 kilometrov východne od metropoly Kolombo, tiež odpálili na smetisku podozrivý predmet. Nikto pri tom neutrpel zranenia.

V krajine na ostrove Cejlón v Indickom oceáne zaviedli nové bezpečnostné opatrenia, vrátane zákazu používania dronov, pričom polícia a bezpečnostné sily pokračujú v zásahoch proti sieti ľudí zapojených do nedeľných bombových útokov.

Najnovšie zatýkanie znamená, že celkový počet podozrivých vo väzbe stúpol na 76. Pri bezpečnostných operáciách boli zhabané aj vozidlá používané podozrivými.

Miestnym vyšetrovateľom pomáhajú tímy zo Spojených štátov a z medzinárodnej policajnej organizácie Interpol. Tím z USA tvoria agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a príslušníci armády.

Srílanský Úrad civilného letectva (CAA) takisto až do odvolania zakázal používanie dronov a nepilotovaných strojov vo vzdušnom priestore ostrova. Dôvodom je "existujúca bezpečnostná situácia v krajine". Militanti už aj v minulosti využívali amatérske drony na prepravu výbušnín. Iracké sily dospeli pri likvidácii extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v severnom Iraku k poznaniu, že drony je ťažké zostreliť. Džihádisti na tieto drony nakladali granáty alebo jednoduché výbušniny a takto útočili na vládne sily.

Prísne bezpečnostné opatrenia platia aj v okolí srílanských hotelov, modlitební a vládnych budov, pričom úrady vykonávajú náhodné kontroly áut a autobusov.

V stredu nariadil srílanský prezident Maithrípála Siriséna dvom vrcholným predstaviteľom, aby odstúpili - reagoval tak na obvinenia, že mu neodovzdali špionážne informácie o možných samovražedných bombových útokoch, ktoré mali predstavitelia k dispozícii už v marci.

Siriséna vyhlásil, že štátny tajomník ministerstva obrany Hémasiri Fernando a generálny inšpektor polície Púdžit Džajasundara neinformovali ani premiéra Ranila Vikramasingheho a jeho kabinet.

Na Srí Lanke platí od pondelkovej polnoci výnimočný stav.