Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

NEHODA V ČR: Zrazil sa vlak s nákladiakom, hlásia zranených i mŕtveho

Na snímke zverejnenej políciou Českej republiky osobný vlak po zrážke s nákladným vozidlom pri obci Dolní Lutyně v okrese Karviná. Foto: X/Policie ČR

Podľa českej Správy železníc je poškodené trakčné vedenie, lokomotíva a niekoľko vozňov vlakovej súpravy. Železničnú dopravu prerušili.

Bratislava 24. januára (TASR/Teraz.sk) - Rýchlik InterCity Ostravan sa na železničnom priecestí v Dolnej Lutyni v Ostravskom kraji v ranných hodinách zrazil s nákladným vozidlom, informuje o tom polícia Českej republiky na sociálnej sieti X.

"V ranných hodinách došlo k dopravnej nehode pri obci Dolní Lutyně v okrese Karviná na železničnom priecestí, zrazil sa osobný vlak a nákladné vozidlo," uviedla polícia. Nehoda sa podľa webu Novinky.cz stala pred 6.00 h ráno na trati Ostrava – Žilina v úseku Bohumín – Dětmarovice. "Celkovo bolo 19 zranených osôb, jedna osoba nehodu neprežila, evakuovaných bolo 49 osôb. Nehodu vyšetruje Traťová inšpekcia," uviedla neskôr Správa železníc. Podľa stanice ČT24 vodič kamióna vošiel na železničný prejazd, kým ešte blikalo biele svetlo. Na priecestí však uviazol a potom sa závory zatvorili.

Zdravotníci ošetrili takmer dve desiatky ľudí. "V súčasnej dobe máme potvrdené úmrtie jednej osoby", uviedli policajti. Podľa Českých drah ide o rušňovodiča. "Táto správa hlboko zasiahla celú našu železničnú rodinu. Rodine a všetkým blízkym vyjadrujeme úprimnú sústrasť. Zároveň želáme skoré uzdravenie všetkým zraneným cestujúcim," uviedli zo spoločnosti.

Na snímke zverejnenej českou Správou železníc osobný vlak po zrážke s nákladným vozidlom pri obci Dolní Lutyně v okrese Karviná.
Foto: X/Správa železnic


Nehodu momentálne dokumentujú a odstraňujú jej následky. Podľa českej Správy železníc sú poškodené koľaje, trakčné vedenie, lokomotíva a niekoľko vozňov vlakovej súpravy. Železničnú dopravu na trati medzi Ostravou a Žilinou prerušili. Hovorca Správy železníc Martin Kavka očakáva, že vlaky týmto úsekom nebudú premávať celý deň.

Polícia začala vyšetrovanie pre podozrenie z trestného činu ohrozenia z nedbalosti.



Premávka po nehode na železničnom koridore medzi ČR a SR sa obnoví v sobotu

Premávka na železničnom koridore medzi mestami Bohumín a Karviná v Ostravskom kraji, kadiaľ jazdia aj spoje z ČR na Slovensko, by sa mala po jednej koľaji obnoviť až v sobotu. Na sociálnej sieti X to uviedla česká Správa železníc. Úsek je uzavretý z dôvodu stredajšej zrážky rýchlika s kamiónom na železničnom priecestí v obci Dolní Lutyně, pri ktorej zomrel rušňovodič, informuje spravodajkyňa TASR.

Železnice najskôr uviedli, že koridor bude uzavretý v stredu po celý deň. Podľa neskorších odhadov mala byť premávka čiastočne obnovená v piatok, nakoniec to bude zrejme až v sobotu. Diaľkové vlaky jazdia odklonom cez Havířov.

"Predpoklad obmedzenia premávky na prvej koľaji bude v sobotu 27. januára. Obe koľaje sú silne poškodené. Sprevádzkovanie druhej koľaje sa predpokladá až v horizonte desať až 14 dní," napísala Správa železníc.