Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecká ministerka varuje pred hrozbami ruskej hybridnej vojny

Ilustračné foto. Foto: TASR

Na boj proti dezinformáciám chce podľa svojich slov viac využívať umelú inteligenciu.

Berlín 25. marca (TASR) - Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová v pondelok varovala pred rastúcimi hrozbami ruskej hybridnej vojny, ktorej súčasťou je konvenčná aj kybernetická špionáž. Zároveň obvinila Kremeľ z úmyselného podnecovania migrantov k presunu do západnej Európy, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

V pondelkovom rozhovore s nemeckým denníkom Süddeutsche Zeitung (SZ) Faeserová uviedla, že Nemecko zažíva nový rozmer hrozieb zo strany ruskej agresie. Prinajmenšom rovnako aktívna je podľa nej aj špionáž zo strany Moskvy.

"Rusko chce tiež destabilizovať Západ prostredníctvom migrácie," uviedla nemecká ministerka.

V súvislosti s júnovými voľbami do Európskeho parlamentu a septembrovými voľbami v nemeckých spolkových krajinách Faeserová povedala, že nemecká vláda sa bude dôraznejšie brániť proti kybernetickej špionáži. "Musíme zaistiť, aby nedošlo k hackerským útokom na volebné orgány alebo na prenos výsledkov volieb," uviedla.

Na boj proti dezinformáciám chce podľa svojich slov viac využívať umelú inteligenciu. Zároveň sa vyslovila proti škrtom v rozpočte na obranu v roku 2025.

Faeserová v rozhovore tiež obvinila krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorá má podľa nej úzke väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina. Spolupredsedníčka AfD Alice Weidelová tieto tvrdenia odmietla.

"AfD uctieva Putina a pohŕda moderným Nemeckom," uviedla Faeserová s tým, že táto strana, ktorá bojovala proti euru, sa vo veľkej miere radikalizovala na protiústavné hnutie.

Nevylúčila ani možnosť zakázať fungovanie AfD v Nemecku. "Ak strana chce podkopať základný demokratický poriadok, spolkový ústavný súd ju môže zakázať. Ak bude pokračovať radikalizácia AfD, táto možnosť je stanovená v nemeckej ústave," poznamenala Faeserová.