Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Súd rozhodol, že hrad Rheinfels sa nevráti do rúk Hohenzollernovcov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Hrad od roku 1924 vlastní mesto Sankt Goar, ležiace pod zrúcaninou hradu.

Berlín 25. júna (TASR) - Potomok posledného nemeckého cisára Viliama II., pruský princ Georg Friedrich, stratil nárok na vrátenie hradu Rheinfels s výhľadom na údolie Rýna, ktorého časť slúži v súčasnosti ako hotel. Rozhodol o tom v utorok súd v meste Koblenz v spolkovej krajine Porýnie-Falcko, informovala agentúra DPA.

Z verdiktu súdu vyplýva, že hrad Rheinfels, ktorý svojho času patril dynastii Hohenzollernovcov, sa nevráti do rúk potomka tohto šľachtického rodu. Rozhodnutie súdu ešte nie je právoplatné; je možné sa voči nemu odvolať.

Hrad od roku 1924 vlastní mesto Sankt Goar, ležiace pod zrúcaninou hradu. Podmienkou odkúpenia hradu bolo, že mesto ho nesmie predať, inak by na jeho vlastníctvo stratilo nárok. V roku 1998 Sankt Goar uzavrel s hotelom sídliacim v hrade zmluvu o dedičnom prenájme na 99 rokov s možnosťou predĺženia na rovnakú dobu.

Podľa Georga Friedricha, prapravnuka cisára Viliama II., táto zmluva fakticky pripomína predajnú zmluvu, čo je podľa predošlých dohôd zakázané. Z tohto dôvodu Georg Friedrich zažaloval spolkovú krajinu Porýnie-Falcko, mesto Sankt Goar a hradný hotel a požadoval vrátenie hradu rodine Hohenzollernovcov.