Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nepokoje v centrálnej časti Nigérie si vyžiadali vyše 200 mŕtvych

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Polícia pôvodne uvádzala 86 obetí víkendových nepokojov. Podľa agentúry Reuters šlo o jeden z najnásilnejších konfliktov medzi miestnymi obyvateľmi v Nigérii za tento rok.

Lagos 27. júna (TASR/Teraz.sk) - Vyše 200 ľudí prišlo o život pri víkendových násilných stretoch medzi niektorými skupinami obyvateľov v centrálnej časti Nigérie. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie tamojšej vlády.

Polícia pôvodne uvádzala 86 obetí víkendových nepokojov. Podľa agentúry Reuters šlo o jeden z najnásilnejších konfliktov medzi miestnymi obyvateľmi v Nigérii za tento rok.

Krviprelievanie medzi farmármi a chovateľmi dobytka v nigérijskom štáte Plateau sa snažili ukončiť armádne, policajné i protiteroristické zložky, ktoré boli do oblasti vyslané.

Tento útok "je znepokojujúci a alarmujúci", keďže pri ňom prišlo o život vyše 200 ľudí, povedal guvernér štátu Plateau Simon Lalong na tlačovej konferencii s nigérijským prezidentom Muhammaduom Buharim.

Lalong dodal, že miestni predstavitelia majú obavy z toho, že dômyselné zbrane, ktoré boli použité pri útokoch, odzrkadľujú "teroristickú inváziu". Guvernér ďalej poukázal na humanitárnu výzvu v podobe "tisícov vysídlených ľudí, ktorých domovy a úrodu spálili a kompletne zničili".

V dôsledku násilných konfliktov medzi farmármi a pastiermi stád v centrálnej časti Nigérie sa v tejto najľudnatejšej africkej krajine zvyšujú obavy o bezpečnosť. Práve bezpečnosť v krajine je hlavným predvolebným problémom prezidenta Buhariho, ktorý sa chce opätovne uchádzať o post hlavy štátu v budúcoročných voľbách.