Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Macron ocenil odvahu Rusov, ktorí sa prišli rozlúčiť s Navaľným

Na snímke zamestnanci vynášajú truhlu s pozostatkami ruského opozičného lídra Alexaja Navaľného z bohorodičného Chrámu ikony Utíš môj smútok v moskovskom rajóne Maryno v Moskve v piatok 1. marca 2024. Foto: TASR/AP

Ruská polícia zadržala v piatok na území krajiny najmenej 131 ľudí, ktorí si na pietnych akciách uctili zosnulého opozičného lídra, vyplýva z údajov ľudskoprávnej organizácie OVD-Info.

Moskva/Praha 1. marca (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok ocenil odvahu Rusov, ktorí si prišli uctiť zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného počas jeho pohrebu v Moskve. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Prísť a prejaviť úctu Alexejovi Navaľnému si vyžadovalo odvahu,"
uviedol Macron na sociálnej sieti X a dodal, že tisíce Rusov tak urobili. "Je to jeho odkaz," dodal prezident.

Ruská polícia zadržala v piatok na území krajiny najmenej 131 ľudí, ktorí si na pietnych akciách uctili zosnulého opozičného lídra, vyplýva z údajov ľudskoprávnej organizácie OVD-Info.

Navaľnyj patril k najostrejším kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho režimu. Podľa ruských úradov zomrel 16. februára vo väzenskom tábore Polárny vlk v obci Charp za polárnym kruhom. Úrady tvrdia, že politik zomrel prirodzenou smrťou. Niekoľko dní pred úmrtím ho už po 27. raz od začiatku výkonu trestu poslali do trestnej cely. Politikovi priaznivci sú presvedčení, že ho zavraždili.

Polícia v deň pohrebu Navaľného zadržala po celom Rusku desiatky ľudí



Ruská polícia zadržala v piatok najmenej 57 ľudí po celej krajine, ktorí si na pietnych akciách uctili zosnulého opozičného lídra Alexeja Navaľného v deň jeho pohrebu v Moskve. Informovala o tom skupina OVD-Info sledujúca dodržiavanie ľudských práv v Rusku. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"OVD-Info vie o vyše 57 zadržaných. Najviac ľudí – 14 z nich – bolo zadržaných v Novosibirsku," uviedla organizácia a spomenula najväčšie mesto na Sibíri. Dodala ešte, že šiestich ľudí zadržali v Moskve, kde si Navaľného prišli uctiť veľké davy jeho priaznivcov.

Navaľnyj patril k najostrejším kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho režimu. Podľa ruských úradov zomrel 16. februára vo väzenskom tábore Polárny vlk v obci Charp za polárnym kruhom. Úrady tvrdia, že politik zomrel prirodzenou smrťou. Niekoľko dní pred úmrtím ho už po 27. raz od začiatku výkonu trestu poslali do trestnej cely. Politikovi priaznivci sú presvedčení, že ho zavraždili.

Vdova po politikovi Julija Navaľná prisľúbila, že bude pokračovať v práci svojho manžela.


Scholz ocenil "odvážnych" Rusov na pohrebe Navaľného



Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok ocenil tisíce Rusov, ktorí si prišli uctiť v Moskve zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného napriek obavám zo zatknutia a z masívnej prítomnosti policajtov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Alexej Navaľnyj zaplatil za svoj boj za demokraciu a slobodu vlastným životom," napísal Scholz na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter. "Po jeho smrti pokračujú v jeho odkaze odvážni Rusi: mnohí z nich boli dnes na pohrebe a podstúpili obrovské riziko – za slobodu," dodal kancelár.

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell vyjadril v piatok, v deň pohrebu Navaľného, sústrasť jeho rodine a priateľom.

Borrell uviedol, že úctu mu vzdali aj veľvyslanec EÚ v Rusku a ďalší diplomati Únie. "Navaľného presvedčenie nezmizne – myšlienky nemožno umučiť, otráviť ani zabiť," vyhlásil a dodal: "Navaľnyj je stále inšpiráciou pre mnohých ľudí v Rusku a mimo neho."

MZV ČR: Česko stojí za Rusmi, ktorí sa nebáli uctiť si Navaľného


Česko stojí za všetkými ruskými občanmi, ktorí sa nebáli uctiť si pamiatku opozičného lídra Alexeja Navaľného. Dali tak jasne najavo, že im súčasná situácia v Rusku na je ľahostajná. V piatok to vyhlásilo české ministerstvo zahraničných vecí. Na pohrebe sa zúčastnil aj vedúci českej ambasády v Rusku Jiří Čistecký, informuje spravodajkyňa TASR.

"Na dnešný pohreb Alexeja Navaľného som prišiel ako zástupca českej diplomacie, ktorá rovnako ako milióny Rusov nesúhlasí so zločinnou vojnou a podstatou Putinovho režimu," povedal Čistecký.

Rozlúčka s Navaľným podľa neho ukazuje, že obyčajným ľuďom nie je ľahostajné, čo sa v Ruku deje. "Za kritiku vlády, vojny alebo armády sú ľudia posielaní do pracovných táborov, zabavuje sa im majetok, hrozí im vyhadzov z práce alebo zo škôl," priblížil situáciu v Rusku český diplomat. Rozsah bezpečnostných opatrení podľa neho potvrdzuje, že ruský režim má strach z vlastných občanov.

S lídrom ruskej opozície sa v piatok v Moskve naposledy rozlúčili tisícky ľudí. Pred chrám v moskovskej štvrti Marjino prišli aj veľvyslanci viacerých štátov Európskej únie či ambasádorka USA. Ako informovalo Rádio Sloboda (RFE/RL), dav po ceste z miesta obradu na cintorín skandoval politické heslá, obviňoval ruského prezidenta Vladimira Putina zo zabitia Navaľného a žiadal prepustenie politických väzňov v Rusku.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)

Počas pohrebu Navaľného dav pri cintoríne skandoval Nie vojne!



Dav pri Borisovskom cintoríne v Moskve, kde v piatok pochovali ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného (47), skandoval heslá proti Kremľu a vojenskej invázii na Ukrajinu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Na cintoríne, kde bola prítomná tiež polícia, vládla napätá atmosféra. Dav kričal heslá: "Nie vojne!", "Preč s mocou vrahov!" a "Neodpustíme!". Ľudia kričali aj: "Putin je vrah!", pretože mnohí Navaľného priaznivci obviňujú prezidenta Vladimira Putina zo smrti svojho najvýznamnejšieho kritika.

Rakvu s telom Navaľného spustili do hrobu na Borisovskom cintoríne za zvukov piesne My way od Franka Sinatru a soundtracku z filmu Terminátor 2, ktorý mal Navaľnyj rád. Keď rakvu privážali na cintorín blízko rieky Moskva, niektorí smútiaci kričali: "Nezabudneme na teba!" a "Odpusť nám!"

Pred samotným pohrebom sa konal pohrebný obrad v chráme v moskovskej štvrti Marjino. Po jeho skončení sa dav ľudí spred chrámu vybral na Borisovský cintorín. Ich sprievod sa tiahol niekoľko kilometrov a zmenil sa aj na protest proti ruskému vedeniu.

Dav skandoval politické heslá, obviňoval ruského prezidenta Putina zo zabitia Navaľného a žiadal prepustenie politických väzňov v Rusku. Bezprostredne neboli známe informácie o prípadnom policajnom zásahu.


Navaľného pochovali za zvukov piesne My way a melódie z Terminátora 2



Rakvu s telom ruského opozičného politika Alexeja Navaľného spustili do hrobu na Borisovskom cintoríne v Moskve za zvukov piesne My way od Franka Sinatru a soundtracku z filmu Terminátor 2, ktorý mal Navaľnyj rád.

Ľudia, ktorým sa podarilo dostať na cintorín, hádzali do hrobu hrste zeme, informovala britská stanica BBC.

Podľa miestnych zvyklostí rakvu s telom Navaľného po prevoze na cintorín ešte raz otvorili, aby sa s ním naposledy rozlúčili jeho rodičia Ľudmila a Anatolij a ostatní príbuzní.

Navaľného manželka Julija a ich deti Daša a Zachar na pohrebe neboli, podobne ako ani najbližší Navaľného spolupracovníci, ktorí od rozpútania vojny na Ukrajine žijú v exile. Keďže veľká časť z nich je v Rusku vyhlásená za tzv. zahraničných agentov alebo stíhaná pre šírenie údajných dezinformácií o ruskej armáde, v Rusku by im hrozilo zadržanie.

Na snímke ľudia sa zhromažďujú pred bohorodičným Chrámom ikony Utíš môj smútok v moskovskom rajóne Maryno v Moskve v piatok 1. marca 2024
Foto: TASR/AP


Julija Navaľná zverejnila na svojich sociálnych sieťach video s vyznaním, ktorým sa s manželom lúčila: ďakovala mu "za 26 rokov absolútneho šťastia. Áno, aj za posledné tri roky šťastia", aj za to, že ju vždy podporoval a rozosmieval "aj z väzenia" a že na ňu vždy myslel.

"Neviem, ako bez teba žiť," doplnila, ale prisľúbila, že sa pokúsi konať tak, aby na ňu mohol byť hrdý. "Neviem, či to zvládnem, ale skúsim to," dodala Navaľná, ktorej vyznanie manželovi sa končí slovami: "Milujem ťa naveky. Odpočívaj v pokoji".

Smútočný sprievod od chrámu v štvrti Marjino, kde sa konal pohrebný obrad, na Borisovský cintorín, kde je Navaľnyj pochovaný, sa tiahol niekoľko kilometrov a zmenil sa i na protest proti ruskému vedeniu.

Ako na svojom webe informovalo Rádio Sloboda (RFE/RL), dav vykrikoval politické heslá, obviňoval ruského prezidenta Vladimira Putina zo zabitia Navaľného a žiadal prepustenie politických väzňov v Rusku.

Bezprostredne neboli známe informácie o prípadnom policajnom zásahu.

Na snímke zamestnanci nesú truhlu s pozostatkami ruského opozičného lídra Alexaja Navaľného do bohorodičného Chrámu ikony Utíš môj smútok v moskovskom rajóne Maryno v Moskve v piatok 1. marca 2024.
Foto: TASR/AP


S Navaľným sa prišli rozlúčiť aj veľvyslanci štátov EÚ a USA


Rakvu s telom zosnulého ruského opozičného vodcu Alexeja Navaľného priviezli do moskovského chrámu za potlesku ľudí, ktorí sa v okolí začali schádzať od skorého rána.

Ako informovala britská stanica BBC, potlesk a skandovanie "Navaľnyj!" alebo "Alexej!" sprevádzali aj vnášanie rakvy do chrámu, ktorý je zasvätený ikone Bohorodičky Zmierni môj žiaľ, kde sa konajú pohrebné obrady.

Pred chrám v moskovskej štvrti Marjino prišli aj veľvyslanci viacerých štátov Európskej únie a ambasádorka USA Lynne Tracyová.

Podľa britskej stanice BBC je prítomná aj Jekaterina Duncovová a Boris Nadeždin, ktorí sa nedávno neúspešne pokúsili zaregistrovať sa ako kandidáti volieb ruského prezidenta.

Nadeždin v rozhovore pre stanicu Rádio Sloboda (RFE/RL) priznal, že "dnešok na jednej strane tragický deň: lúčime sa s vynikajúcou osobnosťou, ktorá sa stala symbolom doby. Na druhej strane je tu nádej, že nakoniec bude všetko dobré. A Rusko bude mierumilovné a slobodné, ako o tom Alexej sníval".

So zosnulým sa prišiel rozlúčiť aj opozičný politik Jevgenij Rojzman, ktorý svojho času pôsobil ako primátor mesta Jekaterinburg - vtedy jediný opozičný primátor v celom Rusku.

Grigorij Javlinskij, v ktorého strane Jabloko Navaľnyj začal svoju politickú kariéru, dal v piatok prednosť rozlúčke s bývalým predsedom vlády Sovietskeho zväzu Nikolajom Ryžkovom konanej v centre Moskvy.

Pred pohrebnými obradmi sa pred chrámom zhromaždili tisíce ľudí - ich zástup mal dĺžku najmenej dva kilometre, uviedla BBC.

Na snímke z videa veľvyslankyňa USA v Rusku Lynne Tracyová (uprostred) a západní diplomati prichádzajú do bohorodičného Chrámu ikony Utíš môj smútok v moskovskom rajóne Maryno v Moskve v piatok 1. marca 2024.
Foto: TASR/AP


Navaľného blízky spolupracovník Ivan Ždanov informoval, že polícia postupne začala časť týchto ľudí púšťať do areálu chrámu, nie do chrámu samotného.

Po obradoch Navaľného pochovajú na Borisovskom cintoríne. Jeho hrob sa nachádza tesne pri vchode.

V rôznych mestách Ruska ľudia v piatok prinášajú kvety, sviečky a fotografie Alexeja Navaľného k pamätníkom obetiam politických represií.

V Tomsku, Abakane a Čite pri pamätníkoch hliadkujú bezpečnostné zložky. Vo Vladivostoku pracovníci z oddelenia verejnoprospešných prác kvety okamžite odstraňujú.


Okolo cintorína v Moskve,kde majú pochovať Navaľného,hliadkuje polícia


Na Borisovskom cintoríne v Moskve, kde sa v piatok má konať pohreb ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, a v jeho okolí boli posilnené bezpečnostné opatrenia, informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Policajti hliadkujú v blízkosti cintorína i pri stanici metra Borisovo. Na stĺpoch verejného osvetlenia sú inštalované monitorovacie kamery. Pripravené sú aj kovové zátarasy.

Vo štvrtok polícia umožňovala vstup do areálu cintorína až po kontrole dokladov a uvedení dôvodu návštevy cintorína. V niektorých prípadoch museli ľudia na kontrolu predložiť aj osobnú batožinu.

Cirkevný obrad sa uskutoční v chráme zasvätenom ikone Bohorodičky Zmierni môj žiaľ v moskovskej štvrti Marjino, kde politik aj s rodinou žil.

Telo Alexeja Navaľného vydali úrady jeho matke Ľudmile až minulú sobotu. Predtým to niekoľko dní pod rôznymi zámienkami odmietali.

Ľudia sa v piatok 1. marca 2024 prechádzajú popri kostole ikony Matky Božej Utiš môj smútok v Moskve v Rusku.
Foto: TASR/AP


Ľudmila Navaľná vtedy uviedla, že Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) jej dal ultimátum: buď bude súhlasiť s utajeným pohrebom svojho syna bez verejnej rozlúčky, alebo bude Navaľnyj pochovaný na cintoríne na pozemku väzenského tábora Polárny vlk v obci Charp za polárnym kruhom, kde Navaľnyj - podľa úradov 16. februára - zomrel.

Úrady tvrdia, že politik zomrel prirodzenou smrťou. Niekoľko dní pred smrťou bol už po 27. raz od začiatku výkonu trestu poslaný do trestnej cely. Politikovi priaznivci sú presvedčení, že bol zavraždený.

Vdova po politikovi Julija prisľúbila, že bude pokračovať v práci svojho manžela.

Robotníci pripravujú hrob, kde má byť v piatok 1. marca 2024 pochovaný ruský opozičný vodca Alexej Navaľnyj na cintoríne Borisovskoye v Moskve v Rusku.
Foto: TASR/AP


Kremeľ nemá čo povedať Navaľného príbuzným; varuje pred protestami


Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v piatok vyhlásil, že Kremeľ nemá čo povedať príbuzným opozičného politika Alexaja Navaľného v deň jeho pohrebu.

Podľa britskej stanice BBC monitorovanej agentúrou TASR Peskov súčasne varoval, že akékoľvek nepovolené konanie počas pohrebu Alexeja Navaľného v Moskve bude považované za porušenie zákona.

Na otázku, či Kremeľ môže zhodnotiť Navaľného ako politickú osobnosť, Peskov odpovedal lakonicky: "Nie, nemôže."

Medzičasom sa zástup ľudí pred chrámom v moskovskej štvrti Marjino, kde sa uskutočnia pohrebné obrady, natiahol už na viac ako kilometer, informovala BBC s odvolaním sa na spravodajcu webu Novaja gazeta, ktorý dodal, že v oblasti nie je dostupný mobilný signál.

Policajný dôstojník stráži, keď sa ľudia zhromažďujú v piatok 1. marca 2024 pri kostole ikony Matky Božej Utiš môj smútok v Moskve v Rusku.
Foto: TASR/AP


Na weboch sa dá za Navaľného zapáliť sviečka


Na sociálnych sieťach sa objavila stránka www.remember-navalny.io, kde je možné zapáliť virtuálnu sviečku za ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý bude v piatok pochovaný v Moskve.

Ako informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), do 10.00 h SEČ bolo zažatých už viac ako 250.000 sviec.

Stránka www.navalny-wall.com slúži zasa ako kondolenčná kniha.

Navaľného tím na rôznych sociálnych sieťach strímuje aj priamy prenos z diania okolo chrámu zasväteného ikone Bohorodičky Zmierni môj žiaľ vo štvrti Marjino na juhovýchode Moskvy, kde sa v piatok popoludní bude konať cirkevný obrad za Navaľného. Prinášajú aj zábery z neďalekého Borisovského cintorína, kde bude politik pochovaný.

Okrem toho Navaľným založená nadácia Fond boja proti korupcii (FBK) zverejnila na svojom webe aj zoznam miest v Rusku i zahraničí, kde sa v piatok o 19.00 h miestneho času uskutočnia zhromaždenia na pamiatku Alexeja Navaľného. Medzi nimi figuruje napr. aj Praha, kde sa zhromaždenie uskutoční pred ruským veľvyslanectvom na Námestí Borisa Nemcova.

Robotník pripravuje hrob, kde má byť pochovaný vodca ruskej opozície Alexej Navaľnyj na cintoríne Borisovskoye v Moskve v piatok 1. marca 2024.
Foto: TASR/AP



Ruská polícia legitimuje ľudí, ktorí sa lúčia s Navaľným


Pred chrámom vo štvrti Marjino na juhovýchode Moskvy, kde sa v piatok bude konať cirkevný obrad za zosnulého politika Alexeja Navaľného, sa zhromaždili stovky ľudí. "Nemohli sme neprísť," hovorí väčšina z nich podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL).

Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová pre britskú stanicu BBC uviedla, že Navaľného príbuzným v piatok dopoludnia vydali z márnice telo na obrady a pochovanie. Stalo sa tak však neskôr, ako bolo dohodnuté. Samotný prevoz rakvy k chrámu potrvá asi hodinu.

Okolo chrámu zasväteného ikone Bohorodičky Zmierni môj žiaľ sú zátarasy a hliadkuje tam polícia vrátane jazdnej. V blízkosti sú odstavené policajné dodávky, ktorými zvyknú prevážať zadržaných.

Polícia hliadkuje aj na najbližšej stanici metra a legitimuje ľudí, ktorí z nej vychádzajú s kvetmi. Od stanice metra k chrámu vedie koridor z policajných zátarás. V oblasti boli údajne vypnuté aj mobilné internetové služby, informovala agentúra AFP.

Podľa britskej televízie Sky News sa neočakáva, že na omši a pohrebe sa zúčastní aj Navaľného manželka Julija, ktorá je mimo krajiny a pre ktorú by to mohlo byť aj "príliš nebezpečné", keďže chce pokračovať v politickej práci svojho manžela.

Dmitrij Moskovskij, PR koordinátor Ruskej demokratickej spoločnosti (RDS), ktorá organizovala protesty po smrti Navaľného, pre britskú televíziu Sky News uviedol, že polícia by mohla obmedziť účasť ľudí na obrade v chráme. Pripustil dokonca, že matka Alexeja Navaľného by mohla byť jedinou osobou, ktorej prítomnosť v chráme polícia povolí.

Riaditeľ Navaľným založenej nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) Ivan Ždanov, ktorý tiež pôsobí v exile, však takýto variant vylúčil.