Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

OSN sa po odsune USA zo sýrskeho pohraničia pripravuje na najhoršie

Americké vojenská vozidlá sú na hlavnej ceste na severovýchode Sýrie v pondelok 7. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Biely dom v nedeľu uviedol, že americké sily sa stiahnu zo severovýchodnej Sýrie, aby uvoľnili cestu pre plánovanú tureckú ofenzívu.

Ženeva 7. októbra (TASR) - Organizácia Spojených národov v pondelok vyhlásila, že sa "pripravuje na to najhoršie" po tom, čo Spojené štáty oznámili svoj odsun zo severozápadnej Sýrie, aby v zmienenej oblasti uvoľnili priestor tureckej vojenskej operácii. Informovala o tom agentúra AFP.

"Nevieme, čo sa stane... pripravujeme sa na najhoršie," povedal v Ženeve humanitárny koordinátor OSN pre Sýriu Panos Moumtzis. Upozornil, že v súvislosti s dôsledkami tejto operácie je "veľa nezodpovedaných otázok".

Biely dom v nedeľu uviedol, že americké sily sa stiahnu zo severovýchodnej Sýrie, aby uvoľnili cestu pre plánovanú tureckú ofenzívu.

Odsun amerických vojakov z uvedenej oblasti potvrdili v pondelok kurdské milície pôsobiace na tomto území i Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

USA sa musia dostať z nekonečných vojen, komentoval Trump odsun vojsk zo Sýrie


Prezident Spojených štátov Donald Trump v pondelok obhajoval svoje rozhodnutie stiahnuť americké jednotky zo severovýchodnej Sýrie, ktoré zdôvodnil tým, že USA sa musia dostať z "absurdných nekonečných vojen". Informovala o tom agentúra AFP.

"Turecko, Európa, Sýria, Irán, Irak, Rusko a Kurdi budú musieť situáciu teraz vyriešiť a (rozhodnúť o tom), čo chcú spraviť so zajatými bojovníkmi Islamského štátu v ich 'susedstve'," napísal Trump na Twitteri. "Je na čase, aby sme sa stiahli z týchto absurdných nekonečných vojen, z ktorých sú mnohé kmeňové, a priviedli sme našich vojakov domov. Budeme bojovať tam, kde nám to prinesie osoh, a budeme bojovať len za víťazstvo," dodal.

Biely dom v nedeľu vyhlásil, že americké sily sa stiahnu zo severovýchodnej Sýrie, aby uvoľnili cestu pre plánovanú tureckú ofenzívu proti tamojším Kurdom. Spojené štáty týmto krokom definitívne opustia miestnych Kurdov, ktorí po boku Američanov roky bojovali proti extrémistom z Islamského štátu (IS), uviedla v tejto súvislosti agentúra AP.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok potvrdil, že americké jednotky začali s odsunom zo svojich pozícií v severnej Sýrii. Zároveň zdôraznil, že Turecko je odhodlané zastaviť - ako to Ankara nazýva - hrozbu zo strany sýrskych kurdských bojovníkov.