Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

OSN: V sudánskom meste al-Fašír sa bojuje ťažkými zbraňami

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa expertov OSN už o život prišli tisíce ľudí, z toho až 15.000 v jednom meste vo vojnou zničenom regióne Západný Darfúr.

Chartúm 12. mája (TASR) – Koordinátorka OSN pre Sudán Clementine Nkweta-Salamiová vyjadrila v noci na nedeľu obavy z použitia ťažkých zbraní v sudánskom meste al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Som hlboko znepokojená bojmi, ktoré prepukajú v meste (al-Fašír) napriek opakovaným výzvam adresovaným stranám konfliktu, aby sa zdržali útokov na mesto," uviedla Nkweta-Salamiová vo vyhlásení. Dodala, že násilie ohrozuje životy viac než 800.000 civilistov žijúcich v meste.

"Rovnako som znepokojená správami o použití ťažkých zbraní a o útokoch na husto obývané oblasti v centre mesta i v jeho okrajových častiach, ktoré spôsobujú množstvo obetí," dodala splnomocnenkyňa.

Organizácia Spojených národov (OSN) minulý mesiac varovala pred hroziacim útokom povstalcov na mesto, ktoré slúži ako regionálne centrum humanitárnej pomoci. Zdravotná infraštruktúra v meste je krehká a 70 percent zdravotníckych zariadení v krajine je mimo prevádzky, uvádza AFP s odvolaním sa na údaje OSN.

V okolí mesta zúria boje medzi sudánskou armádou pod vedením šéfa armády Abdala Fattáha Burhána a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF), ktorým velí jeho bývalý zástupca Muhammad Hamdán Daglú. Vojna medzi oboma frakciami sa začala vlani 15. apríla. Podľa expertov OSN už o život prišli tisíce ľudí, z toho až 15.000 v jednom meste vo vojnou zničenom regióne Západný Darfúr.