Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Parížske útoky z 13. novembra 2015 poznačili psychiku Francúzov

Spred Bataclanu odnášajú jednu z obetí teroristického útoku, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Terčom útokov z 13. novembra 2015 bol národný štadión Stade de France v Saint-Denis, hudobný klub Bataclan a ľudia na terasách parížskych kaviarní a bistier v centre Paríža.

Paríž 13. novembra (TASR) - Teroristické útoky, ktoré Francúzsko zažilo v novembri 2015, poznačili psychické zdravie i kolektívnu pamäť Francúzov. Vyplýva to zo štúdie, ktorú v utorok, v deň 3. výročia útokov v Paríži a na parížskom predmestí Saint-Denis, zverejnil francúzsky Úrad verejného zdravotníctva.

Terčom útokov z 13. novembra 2015 bol národný štadión Stade de France v Saint-Denis, hudobný klub Bataclan a ľudia na terasách parížskych kaviarní a bistier v centre Paríža.

Novembrovým udalostiam predchádzal januárový masaker v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, útok v supermarkete s kóšer tovarom pri Porte de Vincennes či zastrelenie členky policajnej hliadky na predmestí Montrouge.

Dôsledkami útokov z novembra 2015 sa zaoberá najväčší výskumný program tohto druhu na svete, napísali vedci Denis Peschanski a Francis Eustache v článku zverejnenom Epidemiologickom vestníku.

V rámci výskumného programu s názvom "13. november", ktorý sa zrodil z nutnosti reagovať na potreby obetí a trvá doteraz, vedci zistili, že s posttraumatickou stresovou poruchou zápasí 18 percent populácie priamo vystavenej útokom z januára 2015. Ide o preživšie obete, očitých svedkov či príslušníkov zasahujúcich zložiek. Ďalších 20 percent z priamych obetí útokov hlási stavy depresie alebo úzkostné poruchy.

Vedci však zaznamenali prudký nárast podobných ochorení a porúch aj u ľudí, ktorí útoky priamo nezažili a žijú na území regiónu Ile-de-France, či dokonca mimo neho.

Výskumné centrum pre štúdium a sledovanie životných podmienok (CREDOC) tiež konštatovalo, že takmer všetci jeho respondenti si aj sedem mesiacov po útokov z novembra 2015 veľmi presne pamätali okolnosti, za akých sa dozvedeli o tragických udalostiach v metropole. Ide o jav nazývaný flash bulb memory.

Program 13. november je rozpracovaný na 12 rokov, jeho prvé biomedicínske výsledky by mali byť známe začiatkom budúceho roku.